Aliz antiochiai hercegnő

Imre király (1196-1204) a tornai uradalmat Aliz antiochiai hercegnőnek, unokahúgának adta. Erről sajnos csak feldolgozásokból olvastam. Az adat pontos forrása így előttem ismeretlen. Mindenesetre érdekes a tény, hogy a szíriai francia rokonsággal ilyen szorosan ápolta a magyar királyi család a kapcsolatot.

Ki volt ez az Aliz? III. Boemund antiochiai herceg (1163-1201) harmadik házasságából 1180 után született leánya. Boemund féltestvére volt Antiochiai (vagy Chatillon) Anna magyar királynénak, III. Béla első feleségének, Imre és a későbbi II. Endre édesanyjának. Aliz talán apja halála után jött átmenetileg hazánkba, ugyanis Antiochiában polgárháborús állapotok alakultak ki.

Antiochiáról – tartok tőle – sokan nem is hallottak, pedig az ókori Szíria fővárosa, sőt az egyik keresztény patriarcha székhelye volt. Ma Törökországhoz tartozik, a térképen Antakya néven található meg, az ország legtávolabbi délkeleti tengerparti sarkában.

Torna viszont a történelmi ország legkisebb megyéje volt, ma részben Szlovákia területéhez tartozik, ott van az amúgy zömmel magyarlakta Torna község is. Kismagyarországi része Bódvaszilas és Szögliget környéke, a híres Szádvárral.

Az Alizokat – főként unokahúgomat – pedig Isten éltesse!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s