Seuso kincse

Tegnap a regnáló miniszterelnök kampányának részeként – rendkívüli sajtótájékoztató keretében – mutatták be az Angliából 15 Millió euróért, azaz mintegy 4,68 Milliárd forintért a kincsből visszavásárolt 7 db. aranyozott ezüst ötvösremeket és az egykor azok elrejtésére szolgáló bronzüstöt.

seuso1 Copy

Ez csak egy kisebb része a közvetett információkból ismert 41 nagyobb és több mint 200 kisebb aranyozott ezüst tárgyból álló IV. századi, római-kori kincsleletnek. Nagy valószínűséggel hazánkban, a Polgárdi és Szabadbattyán közti Kőszárhegyen 1976-77 táján került elő, ám ezt mindmáig nem sikerült bizonyítani.

A tárgyegyüttes összetételéből (pl. 187 kanál) sejthetően nagy létszámú vendégsereg kiszolgálására szolgáló étkészletről, evőeszközökről, poharakról, kancsókról, tálcákról van szó. Könnyen elképzelhető, hogy amennyiben tényleg minálunk került elő a kincs, akkor további tárgyai még mindig a lelőhely földjében lehetnek.

Ráadásul erős a gyanú, hogy ugyanehhez a lelethez tartozhatott a híres – 1878 májusában Molnár János akkori polgárdi szőlősgazda pincéje mellett előkerült – négylábú ezüstállvány (quadripus) is.

quadripus

Még durvább, hogy ugyanezen a szőlőparcellán ma is egy pince áll, melyet talán éppen az 1976 körüli években markoltak ki. Akár itt is előkerülhetett a világhírű lelet! Ha valóban itt került elő s még van belőle a földben, akkor – a régészeti világszenzáción túl – Magyarország egyértelműen bizonyíthatja a kincs összes többi darabjához való jogát is.

Lehet, hogy még a 15 Millió eurót sem volt indokolt kifizetni? Ha sikerül bebizonyítani a magyarországi eredetet, akkor ugyanis az egész kincs teljesen ingyen a magyar államé!

A feltételezhető lelőhelyet 2012 augusztusában hivatalosan bejelentettem az EMMI akkori kultúráért felelős államtitkárának, L. Simon Lászlónak. Ergo, a hivatalosság másfél éve pontosan tud róla. Lehet hogy sima aktatologatáson túl intézkedtek is valamit a bejelentésem nyomán? Ha igen, akkor nem tudok róla…

Pedig veszíteni valója itt csak az országnak van!

Reklámok

Seuso kincse” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Helló!

  Pontosítani szeretném a lila x-szel áthúzott – visszakerült – tárgyak számát! A rézüstön kívül 7 db ezüsttárgy került haza, a felső sorban a középső kancsó is.

  Üdv.:
  Tibsi

  Válasz
 2. Köszönöm, már korrigáltam is. Az tévesztett meg, hogy a kormany.hu-ról letöltött képekről hiányzott az egyik geometrikus kancsó.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s