Önkormányzati választás előtt

Nagyjából három hónap van hátra az ezúttal öt évre (!) szóló helyhatósági választásig. Az elv, hogy az önkormányzatok ciklusa szakadjon el a parlamentitől, szerintem helyes. Elvben és gyakorlatban ugyanis másról van szó. Nem kell(ene) az országos politikai bolondériáknak belefolyniuk a helyi életbe.

Nehéz ügy! A társadalom eléggé infantilis. Mondhatnám, nem érett még a valósággal való számolásra, a felelős döntésekre. Persze előbb-utóbb abba az irányba kell majd elmozdulni! Hogy ez már az idén sikerülhet-e? Legyünk optimisták – nem lehetetlen, de azért erősen kétséges.

A másik alapvető gond, hogy a rendelkezésre álló játéktér és az állandóan változó játékszabályok mit tesznek lehetővé?

Tény, a polgármester valamivel nagyobb hatáskörrel rendelkezik, mint a 2010 előtti rendszerben. A korlátot inkább a kellő anyagi mozgástér hiánya jelenti. Pedig pénz nélkül bajos…(itt jön ugye a politikai infantilizmus: jóságos állambácsinak sincsen korlátlan pénzosztó tehetsége s igazából csak abból tud visszaadni, amit előtte tőlünk gyűjtött be)

Persze ilyenkor szokás idézni a “szegény ember vízzel főz” népi bölcsességét. S ne feledjük, ugyanabból az alapanyagból azért lehet lényegesen jobbat és kevésbé jót is készíteni. Tehát nem mindegy, hogy a város konyháján ki a chef…

Csepregen az elmúlt negyedszázadban a fő tendencia a változatlanság volt. Igazából mindegy volt, ki a polgármester, a város ugyanúgy működgetett. Ha minden úgy volna jó, ahogyan van, akkor ezen nem is kellene változtatni.

Ha netán mégis jobbat, mást és többet akarunk, akkor viszont új utakat kell kitaposni s alaposan frissíteni kell személyileg is a mai felálláson.

Talán egyszer lehet jó irányba is menni? Három hónap múlva közösen dönthetünk.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s