A bolgárok győzték le az avarokat?

Az előző bejegyzésekben eljutottunk oda, hogy a frankok – legalábbis forrásaink szerint – nem győzték le az avarokat, sőt…

Váczy Péter és Bóna István, meg nyomukban mások elővették a bizánci Suidas-, helyesebben Suda-lexikon tanmese-szerű tudósítását Krum bolgár kánról, miszerint a bolgárok “az avarokat teljesen megsemmisítették”. Győzelmét követően, a bolgár kán az avar foglyokat faggatta birodalmuk bukásának okairól: korrupció, alkoholizmus stb.

Ha a frankok nem győzték le az avarokat, akkor biztosan a bolgárok? Találták volna – ezek szerint – fején a szöget a kiváló kutatók?

Le kell azonban szögeznünk, minderről Olajos Teréz precízen kimutatta, hogy nem kell belőle semmit sem szó szerint érteni, valójában irodalmi toposzok (közhelyek) halmaza a lexikon vonatkozó szövege.

Hogy még tovább “fokozzam a helyzetet”, Steven Runciman zseniális angol történész az első bolgár birodalomról írt monográfiájában amellett hoz érveket, hogy maga Krum is avarokkal együtt élő kárpát-medencei bolgár volt, aki 803-ban vette át erőszakkal a bolgár birodalom irányítását.

A szerémségi, középkori Karom (újkori szerb nevén: Karlóca, ma Sremski Karlovci) az ő nevét viseli! Ugye nem nehéz megérteni, ez olyan mint a Hippolit-Hippodrom a régi Kabos-filmben! A Karomot könnyebb kiejteni, mint a Krumot, meg még “értelme” is van…

(folyt. köv.)

Reklámok

A bolgárok győzték le az avarokat?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Az agyonhallgatott pozsonyi csatáról is írhatna valamit DJ, az évforduló kapcsán!

    Azt olvastam hogy a csata lefolyásáról nem maradtak fent adatok, -ennek ellentmond hogy az USA West Point katonai akadémiáján tétel a pozsonyi csata… Ha nem maradt fent adat, akkor hogy lehet abból vizsgázni vajon?

    És miért hallgatják el ennyire Magyarországon?

    Nekünk Mohács kell?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s