A német lovagrend, a Barcaság és Mohamed

A cím végén nem a prófétára gondolok, hanem a Dzsingisz kán által 1219-ben legyőzött horezmi sahra. Kérdezheti bárki, hogyan jön össze az Aral-tó melletti Horezm és a délkelet-erdélyi Barcaság (Burzenland)? Pláne, hogyan kerül képbe a Német Lovagrend?

Utóbbi 1211-1225 között birtokolta a Barcaságot. Erről a történelmi epizódról s az általuk rövid idő alatt felépített várakról már sokan írtak. A kunok elleni védekezés és a szinte lakatlan(ná vált) terület védelme volt a feladatuk. A zárójeles megjegyzéssel arra utaltam, hogy dogmává szilárdult, de szerintem képtelen elmélet szerint a Barcaság lényegében lakatlan lett volna 1211 előtt. De most nem ezeket a logikátlan, ám “tudományos” tekintélyekkel úgymond “alátámasztott” vélt “igazságokat” akarom ragozni…

Tény, hogy 1211-ben egészen konkrét oka kellett legyen a Német Lovagrend erdélyi letelepítésének. Nem elegendő a még “Petur” bánék kivitelezte meggyilkolása előtt két esztendővel álló, német származású Gertrúd királyné, férjére II. Endrére gyakorolt, kétségkívül jelentős befolyására utalni…

Nos jellemző, mennyire keveset tudunk néha a történelemről! Én is csak tegnap olvastam egy Ioan Ferenţ által 1931-ben megírt s magyarul 1981-ben megjelent könyvben (A kunok és püspökségük), hogy miért is néptelenedett el 1211 előtt átmenetileg Brassó környéke s mi lehetett a lovagrend behívásának oka.

Mohamed horezmi sah, aki már új Nagy Sándornak – az ókori hódító: Alexandrosz utódának – neveztette magát, valóságos világbirodalmat kezdett kiépíteni. Egymás után foglalta el Iránt, Afganisztánt, Észak-Indiát, Kelet-Turkesztánt, a mai Irakot s hadai 1208-ban átlépték az Ural folyót is, majd több csatában legyőzték a kelet-európai sztyeppén élő kunokat. Akik nem alaptalanul pánikba estek s sokan közülük nyugat felé menekültek. Ekkor próbáltak maguknak a Kárpátok mögött védelmet találni s benyomulva oda, elpusztították a Barcaságot. A válságot kezelni kellett…A Mohamed előli menekülés miatt elindult kun áradat megállítására és a helyzet stabilizálására volt szükség a lovagrend letelepítésére.

Végülis nem a horezmi Mohamed, hanem az őt is legyőző Dzsingisz kán lett az új világbirodalom megalapítója. Unokája, Batu kán 1241-ben a Kerel népét, azaz a magyarokat is legyőzte (ugye Kerel=király).

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s