Anna-major

A Csepreg nyugati határában lévő Anna-major, Jankovich Anna Erzsébetről (született: Daruvár, 1859. jún.3.), Jankovich Gyula gróf kisebbik leányáról kapta nevét. Általában is elmondható, az 1850-es évektől a második világháborúig terjedő évszázad volt hazánkban a majorok virágkora. A birtokosok női családtagjairól gyakran kapták a nevüket. Hogy csak közeli példákat említsek: a már elfeledett egykori Izabella-major az Acsádra vezető út mellett, vagy a napjainkra szintén megszűnt Daniella-major a Tormásligetet Alszoporral (jelenleg Újkér része) összekötő út mentén.

Jankovich Anna Erzsébet nem ment férjhez s mint a szegények istápolója vált ismertté. Pozsegán, az egyik szlavóniai megyeszékhelyen ő alapította a városi múzeumot, melyet egy ízben módomban volt felkeresni. 1926-ban, már az első délszláv államban hunyt el.

Anna-major

Reklámok

Anna-major” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. A major és az ottani földek IV. Felsőbüki Nagy Pál (1777-1857), majd az idősebbik fia, ifj. Nagy Pál, aki a csepregi kúriájukban (ma műszaki bolt) lakott, tulajdonában volt. A neves politikus élettársa és négy fiatalabb gyermekének, közte az ifj. Pálnak is édesanyja, Klein Izabella volt. Róla nevezték el majorjukat.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s