Képviselő-testület 2010-2014 (hitelesítők)

A napokban végigolvastam egy később megírandó várostörténeti összefoglaló miatt Csepreg város képviselő-testületének – ma már a város honlapján bárki számára hozzáférhető – jegyzőkönyveit.

http://www.csepreg.hu/hu/onkormanyzat/kozerdeku-adatok/testuleti-ulesek-jegyzokonyvei.html

Tanulságos, de nem könnyű olvasmány! Alapos elemzésükre most nem térek ki, hisz az kötetnyi terjedelemben volna csak lehetséges (megjegyzem, készítettem belőlük egy öt oldal terjedelmű lényegi kivonatot).

Érdekes a PM által javasolt jegyzőkönyv-hitelesítők statisztikája. Noha minden képviselő volt már többször is hitelesítő, közel sem egyenlő mértékben. Ebben a mai PM elődei – rossz – példáját követte! A hitelesített jegyzőkönyvek ugyanis a későbbi történetírásnak fő forrásai, meg esetleges későbbi vitáknál is alapvető szerepük van.

Hogy magammal kezdjem, aki csaknem minden ülésen jelen voltam…Nos, ez kevésbé derül ki, mert általában megbújik a nevem, mint megjelent: 1-2 állampolgár. Az ünnepélyes alakuló ülés jegyzőkönyvében van ugyan egy fontos mondat az éppen megválasztott PM részéről:

“Bejelentéssel szeretne élni: Tanácsadó testületet szeretne felállítani. Ennek vezetésére felkéri Dr. Dénes József urat, válasszon maga mellé tanácsadókat.”

(Ebből aztán semmi sem lett, mert napokon belül 180 fokos fordulatot vettek az események…de most nem ez a téma!)

Maradjunk csak a PM által javasolt hitelesítőknél. Minél többször írta alá egy-egy képviselő az aktuális jegyzőkönyvet, annál inkább tekinthető a PM bizalmasának. Nos, a sorrend: Tóth Csaba, Ziembicki Erzsébet – ők messze elöl, lemaradva Kovács András, utána már alig-alig: Vlasich Krisztián és Háromi Jenő, a legvégén: Rabi Imre.

Ami kisebb meglepetés, a Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottságot vezető, kulcsszerepben lévő s amúgy a PM-et végig támogató Vlasich Krisztián szerény számú hitelesítésre történő felkérése (mindössze 4 alkalom a négy év alatt). A 2010-ben bukott PM (Háromi Jenő) és egyetlen hűséges támogatója (Rabi Imre), noha majdnem mindent megszavaztak ők is – a legkárosabb döntést is beleértve (a Nádasdy-kastély elkótyavetyélése s a vevő számára még 10 éves adómentesség, mint bónusz nyújtása), hitelesítőként csak nagy ritkán kerültek szóba.

Apró, felszíni kérdést érintettem ma, később szó lesz lényegibb dolgokról is!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s