Fasizmus, kommunizmus vagy polgári értékrend

A címet szándékosan fogalmaztam kicsit harsányra! A csepregi képviselő-testület jelen ciklusbeli összetételéről jutott az eszembe.

Lássuk be, az átlagmagyarnak fogalma sincs e szavak jelentéséről, illetve ha már hallott is róluk, nem ismeri a valós tartalmukat. Nem csoda hát, hogy sokan – szintén hamisan – egyfolytában nemzeteznek, (mű-)magyarkodnak, kereszténységet emlegetnek, szintén az eredeti tartalomból totálisan kivetkőztetve. Ennél “szebb” csak az erkölcsözés, főleg amikor a hazugok és a tolvajok hirdetik azt. Mindezt még megfejelhetjük a tudatlanság és az ostobaság minősített eseteivel s akkor valóban megállapíthatjuk, hogy itthon vagyunk!

Amikor 2002 táján Orbánék elkezdtek polgározni, legalább verbálisan örülni is lehetett (volna) neki. Hisz a szó eredeti jelentése szerint önálló véleményalkotásra, saját egzisztencia megteremtésére és működtetésére képes, tulajdonnal rendelkező, jogaik és felelősségük tudatában lévő, szabad emberek társadalmáról beszélnénk. Mint Hollandiában, vagy Dániában, Svédországban. Ehhez találták ki a képviseleti demokráciát és a helyi önkormányzatot is.

Más – ennek ellentéte – a 20. századi korporativista, kollektivista társadalomszervezés, mint Horthy, Rákosi, Kádár és Orbán Viktor Magyarországa. Ott – legtöbbször sajnos – egyoldalú függések vannak s mindannak az ellenkezőjéről beszélhetünk, melyről az előző bekezdésben említést tettem.

Úgyhogy nem személyeskedésnek szánom, hanem a nyugati demokrácia és a polgári értékrend szempontjai felől közelítem a kérdést, amikor azt mondom, helytelen s csakis a fasiszta-kommunista világképbe illeszthető, amikor emberek városi képviselő mezben önmagukról, vagy az általuk képviselt egyesületekről döntenek. Nem a valós közérdek, hanem a mutyi , vagy szelídebb formában a “kéz, kezet mos” elve érvényesül ilyenkor.

Tehát semmi keresnivalója nem lenne egy városi képviselő-testületben egy intézményvezetőnek, vagy olyan társadalmi szervezetek, természetesen közhasznú és senki által nem vitatottan nemes célú egyesületek vezetőinek, akik aztán az önkormányzattal anyagi kapcsolatba is kerülnek. Már csak hab a tortán, hogy maga a jelenlegi PM is volt önkormányzati intézményvezető. Az ő mentségére szól persze, hogy már nem az…a szemlélet azonban nehezen változik.

Lássuk be, az új PM-nek és az új képviselő-testületnek nem ilyen “kint is vagyok, bent is vagyok” élethelyzetű emberekből kellene állni. Nem érdekkijárókra, lobbistákra, pláne nem bábokra van szükség! Ergo, mindenki válasszon, vagy képviselő akar lenni, vagy egyesületet, intézményt vezet? A polgári, nyugatos világban a kettő egyszerre nem korrekt.

Amire pedig a fent részletezett, kívánatos személyi változásoknál is nagyobb szükség lesz, az a lényegi, tartalmi változás!

Az eddigi három egymást követő PM lényegében ugyanazt csinálta. Nem akarom most egyiküket sem megbántani, de mégis meg kell állapítanom, hogy a munkájuk nem vezetett átütő sikerre! Vannak persze kisebb eredmények, meg még lesznek is, de amit látunk, az sajnos a jelen formában elégtelen!

Úgyhogy, ha tanár lennék, azt mondanám: leülhetsz fiam, egyes!

Reklámok

Fasizmus, kommunizmus vagy polgári értékrend” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Olyanra, aki megfelel a polgároknak….hogy az kicsoda lesz, majd kiderül. Meg az is kiderül majd, hogy mennyi – legalább potenciális – polgár él Csepregen…

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s