68 nap

Mához 68 napra – az eddigiektől eltérő, ötéves – időre választunk (választanak) önkormányzati képviselőket Csepregen is. A zárójeles rész arra utal, hogy sajnos általában a jogosultak kevesebb mint fele él a lehetőséggel (a távolmaradóknak aztán semmiféle utólagos reklamációra nincs is jogosultságuk).

Az induláshoz potom 28 érvényes ajánlás szükséges, amit bárki könnyen összeszedhet. Az is a jogalkotói szándék, hogy minél többen induljanak!

Akárhányan állnak azonban rajthoz, csak hatan érnek majd célba. A mostaniak kivétel nélkül újra indulnak, tehát új képviselő csak akkor fog bejutni, ha a maiak közül kiesik valaki. Persze szélső esetben az is előfordulhat, hogy mind a hat kiesik…aminek azonban csekély a valószínűsége.

Volt már példa 2/3-os cserére, ami a mostani létszámra vetítve 4 új képviselőt jelentene…

Ha az én személyes véleményemre kérdez valaki, örülnék a szinte teljes cserének. Nem valamiféle negatív elfogultság miatt s nem is a konkrét személyekkel van leginkább gondom. Sokkal inkább az elvvel. Ha rajtam múlna, sem önkormányzati intézményvezető, sem ún. “civil” – vagy akár egyenruhás – szervezet vezetője nem lehetne képviselő. Ellenkezik ugyanis a nyugatos, polgári, demokratikus logikával (nem ellenkezik persze a sajnos velünk élő, megszokott kádári, posztszocialista szempontokkal). Hogy még érthetőbb legyek, a nevezett körből is bárki indulhat, de ha megválasztják, tessék eldönteni, az asztal melyik oldalára kíván ülni s ne úgy mint most, hogy bent is vagyok, kint is vagyok…

Magam a nyugatos, hagyományaira büszke, de a világhoz felzárkozó, modern Csepreget tekintem célnak, nem a posztkádári nosztalgiát…

Reklámok

68 nap” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Én pár napja olyat olvastam hogy a 10 000 lakos alatti településeken a választópolgárok számának 3%-át kell összegyűjtenie annak aki indulni akar. Ez Csepreg esetében nem 28.

    Vagy a polgármester jelöltekre igaz az, a képviselőjelölteknek 1% is elég? Lehet hogy pontatlan volt a cikk?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s