Huba vezér

Anonymus vezérnévsora szerint Huba a hét vezér egyike volt. Ennek megfelelően délcegen ott feszít Árpád társaságában, Zala Györgynek a Hősök terén felállított millenniumi lovas szoborcsoportjában.

vezérek

Ennek lehet is valóságalapja, talán egy régi hősi éneknek a dicső honfoglalókról szóló részlete. Tény, Bük és Bő között létezett a középkorban egy Hobaj nevű, utóbb elpusztásodott falu, mely világosan az ő nevét őrzi. A tőle leszármazó Szemere-nemzetség névadójára utal a közeli Répceszemere neve is. Cirák határában is egy további Hobaj helynevet ismerünk…

Világosan személynévi eredetű Bük, Bő, Gór, Csepreg, Tömörd stb. neve is. Miután Árpád vezértársa csak egy utóbb Alsóbük határába olvadt kisebb településnek adott nevet, a jelenség mégiscsak értelmezést igényel.

Mindaddig, amíg a honfoglalást képzeltük el a magyar történelem és a településtörténet kiindulópontjának, mely az előzményekhez képest valóságos tabula rasa-t teremtett volna, azt gondolhattuk, hogy egy honfoglaló vezéri szállás komolyabb és jelentősebb nyomot hagy a környék településrendszerében.

Ha eltekintünk ettől a – valószínűleg téves – alapfeltevéstől, akkor viszont azt kell gondoljuk, hogy a Büktől Tömördig felsorolt nevek régebbiek, mint a Hobaj! Huba vezér tehát nem lakatlan területre érkezett.

A magyarság gyökereit, ahogyan arra többen (Makkay János, Vékony Gábor és mások) rámutattak, nem Árpád népében kell keresnünk, hanem az ún. avar-kor nagy tömegű lakosságában. Ergo,  a Közép-Répcemente helynevei is döntően erre a korszakra mehetnek vissza. A honfoglalók ehhez képest csak hab a tortán.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s