István király és műve

Györffy György enciklopédikus tartalmú könyve 1977-ben jelent meg először. Az akkor 60 éves kiváló történész már korábban, 1958-ban megírta “A magyar nemzetségtől a vármegyéig, a törzstől az országig” című tanulmányát, melyben az avar leletanyag későbbi magyar központokkal való igen szoros kapcsolatára is felhívta a figyelmet.

Később mégis a “tabula rasa” koncepció felé mozdult el. Főként 1970-ben megjelent, a honfoglaló vezérek és a dzsingiszida mongol kánok folyómenti vonulásait összehasonlító gondolatai (“A honfoglaló magyarok települési rendjéről”) közzététele után. Később még ennél is extrémebb irányba fordult, az avarság klímaváltozás okozta éhínségek következtében történt kihalását tételezte fel, hogy Árpádékat mintegy tiszta lappal indíthassa.

Mindezzel persze nem kicsinyelni akarom a zseniális Györffy György érdemeit, csak arra utalnék, hogy még az ő sziporkázóan szellemes és mint láttuk, időnként változó elméleteit sem szabad kritika nélkül fogadni.

A régészet eredményei felől nézve nyilvánvaló, hogy Györffy 1958-as javaslata az egyedül életképes! Ugyan a történészi ötletek előtt néha indokolatlanul meghajló “ortodox” régészeti iskolák még a képtelenséget – a magyarok árpádi népből való levezetését – próbálják valóságként tálalni, de ez persze tarthatatlan…

Nyilvánvaló, hogy a magyar nép csakis az ún. avar korszak népéből vezethető le. Abszolút képtelenség az az egyébként a 13. századi krónikások (Anonymus, Kézai) óta élő beállítás, miszerint a magyarok Árpád vezetésével jöttek volna a Kárpát-medencébe. Ugyan még mindig – a strucc “éleslátásával” – elemitől az egyetemig ezt tanítják, de már 1895-ben megírta Vámbéry Ármin a helyes megfejtést “A magyarság keletkezése és gyarapodása” című munkájában, legutóbb (1993, 1994) pedig Makkay János “A magyarság keltezése” és Vékony Gábor (2002) “Magyar őstörténet – magyar honfoglalás” c. művében részleteiben is bizonyította azt. Utóbbi szerint István nem a semmiből kreálta a magyar államot, ahogyan azt még ma is hamisan ünnepeljük, hanem csak újraélesztette a korábban már létezett s az árpádi hódítás után pár évtizedig lappangó avar államiságot…

(Persze, lássuk be idő kell ahhoz, hogy egy évszázadok óta megszokott hamis képet felülíró újdonságot az ún. “hivatalos” történelemkép is befogadjon.)

Reklámok

István király és műve” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s