Szolnok a Szerémségben

A múlt napokban “fedeztem fel” a mai Vajdaságban, Mitrovicától (az ókori Sirmiumtól, a Szerémség névadójától) keletre és Donji Petrovcitól (az antik Bassiana-tól) nyugatra egy eddig számomra ismeretlen várat a II. József – megjegyzem, egyik legtehetségesebb királyunk – korában készült első katonai felmérés térképén:

Szolnok Szm 1

Mivel sem a magyar középkorból, sem a török hódoltság idejéből nincsen adatunk a nagyméretű kő (/tégla?) falazatú kétrészes várról s hozzá nagyon hasonlót ismerek a most szerbiai Barancson is…későrómainak gyanítom. magyar Szolnok neve alapján valamiféle újrahasznosításával is számolhatunk.

Kevesen tudják Csepregen, hogy én kezelem a Kárpát-medence leggazdagabb és legteljesebb, várakkal, várkastélyokkal, templomvárakkal és hasonló erődített helyekkel kapcsolatos adattárát és alaprajz gyűjteményét. Ezt egy 18 kötetes lexikon számára készítem elő, jelenleg társas magánvállalkozásom finanszírozásában.

http://www.oroksegvedelem.hu

Polgármesteri programom egyik elképzelése az, hogy életet viszünk a helyi múzeumba s akár a Várlexikon intézményi bázisává is tesszük azt. Csepreg legyen a magyar és közép-európai várkutatás – Budapest mellett – vidéki “fővárosa”!

Bükkel és Górral együttműködve felépíthetjük az általam 20 évvel ezelőtt feltárt góri favár rekonstrukcióját! Egész Európában csak két hasonló van jelenleg, az egyik az angliai Sussex grófságbeli Abingerben, a másik a francia Saint-Sylvian d’Anjou faluban, Poitiers mellett. A górihoz képest, azok csak “fapadosak”:

12. kép Gór rekonstrukció
(Szekér György Europa Nostra díjas építész rajza)

A lovagi kultúra hagyományainak ápolásában máris több csepregi fiatal jeleskedik. El tudom képzelni, hogy különféle konferenciák mellett turista látványosságként akár lovagi felvonulásokat, középkori csatákat, lovagi tornákat is rendezzünk egy arra alkalmas mezőn. Sőt, “boszorkánypereket” és “valóságos” boszorkányégetéseket is lehet majd tartani. Megjegyzem, ezek a mai potenciális “boszorkányok” megregulázását is szolgálhatják. A kipellengérezésről nem is beszélve…mely utóbbit nem az eredetileg múzeumba szánt részmaradvány mellett, hanem egy komplett, látványos rekonstrukciónál lehet majd “végrehajtani”. “Hóhért” meg majd Soprontól kérünk kölcsön.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s