Gór – castrum ligneum

Castrum ligneum, azaz fából épült vár. A középkori magyar királyságban (regnum), vagy ha jobban tetszik birodalomban (archiregnum) is, ahogyan szerte Európában, gyakori volt a fa építkezés.

A korlátozott időállóságú építőanyag miatt ezeknek már csak – jól, rosszul sikeredett – rekonstrukcióit lehet megtekinteni. Két szlovák kollégám Liptóban, Szentmárián (Liptovska Mara) tárt fel egyet. Ennek rekonstrukciója már megépült egy látványos, turistacélpont szabadtéri régészeti park területén.

A kisországban pedig én tártam fel egyet – Ilon Gábor kollégám és mások – közreműködésével 1988-1993 között a góri Kápolna-dombon. Nyugodtan kijelenthető, hogy az egész európai középkori várépítészet egyik legérdekesebb emléke. Tölgyfa anyagának kormeghatározása szerint a Dalmáciát meghódító Könyves Kálmán (1095-1116), vagy fia: II. István (1116-1131) korában építették minden bizonnyal a Ják-nemzetség tagjai, a későbbi Guaryak ősei.

Ideje volna európai uniós támogatással, Csepreg, Bük és Gór határainak találkozásánál, a Répce déli oldalán lévő dombon megépíteni a rekonstrukcióját. Szerencsénkre rendelkezésre áll egy az eredeti – a góri Répce-szükségtározó gátjának építéséhez elhordott – helyszínhez teljesen hasonló másik domb.

Ebben nekem, mint Csepreg mostaninál ambiciózusabb új polgármesterének, bizonyára segítségemre lesz majd Németh Sándor barátom, Bük mostani és következő polgármestere is! Jól kapcsolódhat a környékbeli turizmus fejlesztésébe a középkori lovagi kultúra felélesztése. Felvonulások, csaták, lovagi tornák, lakomák…tömegeket is vonzó profin előkészített nagyrendezvények nemzetközi színvonalon Bükön, Górban és Csepregen. Ha a mellette lévő víztározó is állandó tóvá alakulna, még jobb lenne…

A vár látképe a falu felől (köszönetem a Szekér György vázlatán alapuló grafikákért Fürjes János úrnak):

10518613_845261135508753_4305115410963250646_o

A Répce felől, vadludakkal:

10687976_845261232175410_5633688801833939421_o

Reklámok

Gór – castrum ligneum” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Jóska!
  Van egy megszívlelendő közmondás: Ne igyál előre a medve bőrére!
  Csepregen a polgármester-választás többek szerint három-, szerintem négyesélyes.

  Válasz
  • Nem iszom előre, de még utólag sem… óriási súly lesz ugyanis annak a vállán, aki majd nyer. Tehát eleve nem is szabad arra inni! Én természetesen tudomásul veszem, ha esetleg úgy dönt a helyi közönség, hogy valamelyik versenytársamtól több és jobb teljesítményt remél, mint tőlem s őt akarja kipróbálni a következő 5 évben. Akkor majd kipróbáljuk…maximum elveszítünk még 5 évet,a 2006 óta elvesztegetett 8 év után. Végülis minden település lakói maguk alakítják a sorsukat,a döntés a tisztelt választók kezében lesz.

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s