A realitás talaján

Manapság divat ugyan a fényevés és a szó-mágia, mégis vannak maguk a számokban, kilogrammokban és méterekben kifejezhető tények.

Ebből a szempontból nagyon jó elemzés jelent meg a Büki Újság legfrissebb számában. Szerzője az alapszakmája szerint “földrajztudós” polgármester, Németh Sándor. A címe “Bük gazdasági ciklusprogramjának (2010-2014) értékelése”. Látszik belőle, hogy a tanultság és mások tapasztalatainak hasznosítása nem valami öncélú huncutság! Hamarosan sort kerítek majd én is Csepreg hasonló programjának elemzésére – az is érdekes lesz, de sajnos ellenkező értelemben!

Csak egy önmagáért beszélő táblázat:

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Tessék csak bátran elemezni! Csepreg a 13 vasi város között a 11. helyen áll a fejlesztések összegét illetően. Csak Jánosháza és Répcelak “dicsekedhet” valamivel még minálunk is szerényebb eredményekkel. Még demográfiailag is beelőzött bennünket Bük és Vép is.

Ezek után, a pangás éveiért felelős polgármestereknek: Háromi Jenőnek és Király Árpádnak még van merszük elindulni? A nullához közelítő teljesítményükkel? A “költségtakarékosan” elkészült és berendezett új iskolával és a félkész Fő-térrel? Az elkótyavetyélt hulladéklerakóval, a majdnem üres külső iparterülettel, a romos kastélyokkal, a járhatatlan utakkal és járdákkal, dzsungellel és összedőlt műemlékkel az Eperjessy-kertben? A városban szerte látható kosszal és rendetlenséggel?

Miután bennük és támogatóikban nem volt meg a belátás, hogy most már azzal tehetnek jót Csepregnek, hogy végleg visszavonulnak, a tükröt a csepregi választópolgároknak kell majd eléjük tartani október 12-én. Aki fordulatot akar végre elérni – egy elvesztegetett évtizedet követően – Csepreg életében, azokat tisztelettel kérem, hogy a két bukott polgármesterre és egyetlen mostani támogatójukra se szavazzanak. A megújuláshoz ugyanis új emberekre lesz szükség!

P.s.: A tárgyilagosság kedvéért elmondható, hogy a legfiatalabb mostani jelölt 2006 után még Háromi támogatója volt. Javára írandó, hogy az előző ciklus végére belátta tévedését! A most lezáruló időszakban “kondomínium” volt. Vlasich Krisztián részt vett ugyanis Király polgármester úr mellett az eredményekben és a hibákban is. Őt is terheli részfelelősség, ha nem is olyan súlyú, mint a két főállású polgármestert.

(Én magam Háromi klikkuralma idején “főellenség” voltam – mindenből kiszorítva, Király idején pedig sima állampolgár – így szokott ugyanis lekezelően emlegetni a város 2010-ben az én hatékony közreműködésemmel megválasztott polgármestere.)

Reklámok

A realitás talaján” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Itt és e helyen vitatkoztam Veled 4 éve, hogy Király Árpád mennyire alkalmatlan polgármesternek! Az akkori egyetlen lehetséges opció Kiss Béla lett volna, aki esetleg képes lett volna bármilyen pozitív előrelépésre!
  Konokul azonban kötötted az ebet a karóhoz, Király támogatására szólítottál fel mindenkit, pedig a napnál is világosabb volt mindig is, Király nem vezetésre termett ember! Az szép dolog, hogy belátod most tévedésed, de ugyanakkor kicsit hiteltelennek is tűnnek a szavaid a szememben, mert aki józanul gondolkodik és lát, az tudta előre, hogy Király 4 éve a nagy semmi 4 éve lesz, ehhez nem kellett sem üveggömbe nézni, sem jóstehetséggel rendelkezni!

  Válasz
  • Lacus!
   Négy éve igyekeztem Kiss Bélát lebeszélni a PM-indulásról, mert láttam mi várható. Háromit mindenképpen le akartam váltani, azért álltam Király Árpi mögé, mert úgy gondoltam, ez vele sikerülhet, mással akkor nem. Természetesen, ha én is bejutok, akkor alpolgármesterként nagy eséllyel keresztülvittem volna azokat a változásokat, melyekre ma is ugyanúgy – sőt még inkább – szükség lesz, mint 2010-ben lett volna. Ezektől az Árpi visszakozott, persze részben kényszerűségből… Az eredmény szempontjából ez mindegy is. Ha olvastál a Meroving Gallia történetéről, akkor önmagamnak 4 éve a maiordomus szerepét szántam…
   (Béla opciójával az volt a gond, hogy noha mi kevesen értjük, de az eladhatatlan volt szélesebb körben.) Szóval nem tévedtem, csak azzal nem számoltam, hogy 14-el kevesebb érvényes voksom lesz (volt ugyan még 37 érvénytelenné nyilvánított is, melyen be voltam x-elve…de most már jobb is, hogy anno így alakult).
   Akkor egyáltalán nem kampányoltam önmagamért, még szórólapot sem csináltattam. S utólag nézve, Árpi sem igen kampányolt mellettem. Tett ugyan egy erőtlen kísérletet külsős alpolgármesterré választásomra, de ez az ismert személyi körülményeken eleve megbukott. A most múló négy év már az első napokban eldőlt negatív irányban. Eddig is csak sportszerűségből nem beszéltem erről szélesebb körben.

   Válasz
 2. Lacus!

  Én is megírtam 4 éve hogy miféle alak ez a Király pajtás

  A képességei alapján segédmunkásként kellett volna leélnie az életét, -de hát a kommunista rendszerben diplomát adtak a kezébe, mert nem “akárki” kölyke volt!

  A gerinctelenség mintapéldánya volt egész életében!

  Válasz
 3. Gulyasi “bettercsepreg”-nek

  Nem tudom ki van a név mögött, de hogy nem rendes ember, az biztos. Mocskolódni, másik ember becsületét sárba tiporni azért, mert az Apukája akárki volt az előző rendszerben. Ismered-e ember az egész családot, akkor ilyet mondani nyilvánosan becsületsértés!

  Válasz
 4. D.J.
  A Meroving Gallia történetéről sem a bulvársajtóban, sem a Vas Népében nem olvasni, ahogy a fidesznyik köztévé sem azt sulykolja belénk, s mivel “csak” érettségivel rendelkezem, így az iskolában sem tanultam róla, ahogy az emberek 99%-a sem szerintem.
  Viszont egyet tudok. Igazából a 4 jelöltből lehetne egy igazi normális polgármestert összegyúrni. Kellene hozzá Vlasich céltudatossága, dinamizmusa és merészsége. Kellene a Te műveltséged, széles látóköröd és racionalitásod. Kellene Király kompromisszum-készsége, a kisemberekhez való leereszkedése,szót értsen Mari nénivel, Józsi bácsival meg a helyi oligarchával is. Hárominál nehéz pozitívumot találni, de azért csak sikerült! Környezetével szembeni igényessége- (eltűntek a virágok is az oszlopokról, mióta ő nincs) , a polgármesteri iroda XXI századi módon való bebútorozása, s csak megreformálta a hivatali ügymenetet is, igaz nem eléggé! Nos direkt csak a pozitívumokról szóltam, a ” másik oldal” terjedelmesebb felsorolás lenne, de én sosem voltam a sárdobálás híve.
  Szóval én a fenti jellemzőkből összegyúrt polgármestert képzelnék el magamnak. S mielőtt bekóstolna itt bárki, hogy miért nem indulok akkor én, annak azt tudom mondani, hogy ezen tulajdonságok mindegyikével én sem rendelkezem, ezért lennék teljesen alkalmatlan erre a posztra!

  Válasz
  • Lacus!
   Háromi Jenőről érdemeként írod: “a polgármesteri iroda XXI századi módon való bebútorozása, s csak megreformálta a hivatali ügymenetet is, igaz nem eléggé!”
   A hivatali ügymenet megreformálását én nem vettem észre. Mire gondolsz?

   A polgármesteri irodában vajon jártál? Valóban újra lett festve és bútorozva. A XXI. században is persze sokféle ízlés lehetséges…
   Ahogyan én látom, stílusát tekintve kb. egy közepesen módos őstermelő túlzsúfolt nappalija, összevegyítve egy kisebb forgalmú Kft. ügyvezetői irodájával – kb. a ’90-es évek közepének stílusában. Az egész egy sufni. Méltatlan egy ambíciózus városvezetőhöz. Persze hosszú történet vezetett a tanácselnöki szocreál fílingtől a most elemzett állapotig.
   Az én szememmel, aki vezettem már komoly céget (megyei múzeumigazgatóságot “de facto”), meg olvastam némi vezetéssel kapcsolatos irodalmat is, az egész az alkalmatlanság iskolapéldája. Hasonlóan a tanácsteremhez, vagy egyáltalán a város jelenlegi totál illogikus “szervezettségéhez”. Azt kell mondjam neked, az alapoknál kell majd kezdeni az építkezést. Végig kell gondolni, hogy az egész kócerájt, a hivataltól az intézményekig hogyan lehet működőképessé alakítani!

   Válasz
 5. Egyáltalán nem csepregi sajátosság! Mondhatnám Velemet, Szekszárdot, Hévízt, hirtelen ez a három település jut eszembe, ahol szintén virágok láthatóak a villanyoszlopokon, de tutti van még legalább 100 ilyen helység kis hazánkban.
  Amúgy meg szerintem igényes ember ,aki ilyet kitalál! Legalább környezetével szemben igényes, s mint mondtam, a negatívumokról nem szólok!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s