Gyalogos bejárás

Az elmúlt hetekben kerékpárral többször is bejártam Csepreg utcáit. Igyekeztem mindent megfigyelni, az érdekesebb dolgokat le is fotóztam, jegyzeteltem egy zöld noteszbe. Érdekes dokumentáció lesz ebből – Csepreg állapota 2014 szeptemberében!

Mától kezdve újabb akció indul: saját magam, személyesen – zömmel gyalog – viszem el a szórólapjaimat a város valamennyi házának, lakásának postaládájába. Ma fél egykor érkezik meg hozzám a facebookon már közzétett szórólapom nyomtatott verziója, azt fogom kiosztani.

Felmértem, a város 42 lakott utcája oda-vissza közel 32 km. Egészséges, három napra elosztott túra lesz. Szombaton délután fogom befejezni a munkát. A dolog természete miatt most beszélgetésre nem lesz időm. Ígérem viszont, hogy a választást megelőző hetet a lakosságnak szentelem. Önkritikusan meg kell mondjam, egyik – napról-napra csökkenő – gyengeségem a kevésbé alapos, házról-házra aktualizált személyismeret. Ledolgozzuk!

denesjozsef_szoro_web_hatul

denesjozsef_szoro_web_elo

Reklámok

Gyalogos bejárás” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Kérdéseim lennének a programodhoz!
  1. Ne fogyjon tovább a lakosság…..
  Milyen eszközökkel, milyen forrásokból szeretnéd ezt elérni? Országos szinten problémát jelent a lakosságcsökkenés, s hiába a FIDESZ népámító propagandája, a statisztikai adatokkal nem lehet vitatkozni, akárhogy is próbálja a kormány fényezni a családi adókedvezményt és társait, tényleges népességgyarapodásról szó sincsen.
  2. Kulturális élet és szabadidős tevékenységek feltételeinek javítása
  Tervezel-e változást a Művelődési Ház irányításában, hisz elég látványos onnét a egyes rendezvények, ünnepségek kivonulása, nagyon sok minden az iskolában történik. Netán tervezel-e hasonló nagy rendezvény meghonosítását, mint mondjuk a jól bevált Ismerős Arcok tábor, ami mára a város legnagyobb rendezvényévé nőtte ki magát?
  3. Gazdagodjon a város is!
  Minden kampányban minden pm-jelölt elpuffogtatta ezt a frázist, milyen konkrét terved van a vállalkozások, jelentősebb ipar idecsábítására?
  4. Járható utak, tiszta szép környezet!
  Szintén 25 éve állandó kortestéma. Kérdésem, hogy miből finanszíroznád? Az én személyes véleményem szerint azok az idők lejártak, hogy állambácsi, az önkormányzat ezt meg tudja oldani. A lakók anyagi hozzájárulása nélkül majdnem lehetetlen. Mondjuk ha egy utca összefog, bedobja a közösbe a költségek felét, a többit pedig az Önkormányzat finanszírozza, így látom lehetőségét az előrelépésnek. Hogyan éred azt el, ami az eddigi polgármestereknek nem sikerült, hogy ne a lapátot, söprűt támasztó embereket, papucsban kapálgató leányokat, asszonyokat- ami valljuk be röhejesen néz ki- lássunk a Promenádon- azt is jó esetben mondjuk 11 óráig, hanem érdemi munkát végző dolgozókat.
  5. Közterület felügyeletet hozzunk létre!
  Ez régi mulasztása az Önkormányzatnak, már Molnár Sándor ciklusai alatt bőven létre lehetett volna hozni , s amennyi pénzt hülyeségekre elpazarolnak néha, abból meg is lehetne valósítani.
  6. Feltesszük Csepreget Európa turisztikai térképére
  Kérdésem: Miért nem vagyunk még fent? -igazából 1 kezdeményezésről tudok, a Mária-út rajtunk megy keresztül, ami üdvözlendő és dicséretes, de ez elég kevés! Nem is beszélve arról, hogy a szomszéd településen Bükön évente több millió vendég fordul meg, 1990 óta a mindenkori önkormányzatok mit tettek azért, hogy programokkal idecsábítsák mondjuk a vendégek nem több, mint 10 %-át?
  7.Polgárbarát és hatékonyabb önkormányzat
  Ennek érdekében Háromi már annak idején próbálkozott, de valahogy úgy érzem ez a kezdeményezés abbamaradt. Ennek a tervnek a megvalósítását minden csepregi szerintem csak támogatni tudja. S ha lehet, ne olyan röhejes felhívásokkal, hogy abban bízva, hogy hirtelen megszáll a Szentlélek bizonyos polgártársainkat, s önként és dalolva egymásnak adják a kilincset a hivatalban az évtizedekig eltitkolt, engedély nélkül épített ingatlanaikat, mert aki ezt kitalálta, az nagyon naív ember!
  8. Bővítjük a közvetlen beleszólás, lakossági demokrácia lehetőségét
  Szintén támogatandó és nagyon dicséretes kezdeményezés! S ne fordulhasson elő olyan, mint Háromi esetén, aki miután leváltotta a régi igazgatót, ” utánam az özönvíz” szemlélettel elbujdosott a Felvidékre kitérve a konkrét kérdésekre adható egyenes válaszok felelősségének súlya alól. Meg olyan se, hogy szinte semmit nem tudunk az egyes képviselők érdemi munkájáról, közmeghallgatást elsunnyogó testületre sincs szükség.

  Válasz
  • Távirati stílusban, mert nem érek rá:
   1. Beköltözés ösztönzése, hadd ne részletezzem…csepregi élet felpezsdítése,
   2. Szakemberekre tartozik, teret fognak kapni…
   3. Iparűzési adó csökkentése, de összességében mégis több erőt kell gyűjteni a városnak…
   4. Komoly bevételnövelő intézkedések + fölösleges kiadások lefaragása, konkrét terveim vannak
   5. Egyetértek.
   6. Példa: góri vár projekt, lovagi kultúra…a kastélyok hasznosítása, stb. konkrét terveim vannak.
   7. Az önkormányzat van a polgárokért, a nem fordítva…konkrét terveim vannak.
   8. “macskaköröm”, lásd 7.

   Válasz
   • D.J.
    S mikor fogja engedni időd, hogy a 6. meg mondjuk az 5. pont kivételével érdemi választ fogjak kapni kérdéseimre? Feltehetem úgy is a kérdést, ezekkel a konkrét terveiddel a választások előtt vagy után ismertetsz meg bennünk? Mert úgy érzem, kielégítő választ a 6. pontra adtál, az 5.-nél meg ugye nem szerepelt konkrét kérdés, ezért a válaszod is korrekt! PL. minden ciklusban szinte minden polgármesterjelölt ipart meg jó utakat ígér, de hogyan s miből is képzeli el, arra érdemi konkrét elképzeléseket szerintem sosem olvastam, láttam!
    A helyben keletkező iparűzési adó mértéke szerintem összesen nem futja a mindenkori jegyző és polgármester éves juttatását, arra alapozni úgy vélem, idealista elképzelés!

 2. lacus!

  Az “iparra”, -legalábbis az amit manapság annak neveznek-, nincs szüksége Csepregnek!

  Több okból is!

  1. Szakemberhiány miatt olyan cégek is már a facebook-on könyörögnek az embereknek hogy menjenek oda dolgozni mint a győri AUDI vagy a szombathelyi LuK Savaria Kft.
  Csepregen honnan akasztanának le szakembereket? A jelenlegi 2 nagyobb csepregi üzemben is hozzánemértő, semmilyen műszaki (vagy még egyéb végzettséggel se) rendelkező személyek játsszák a “szakit”. Közben csak seggnyalásban mutattak fel többet a hasonló alulképzett tárasaiknál. Így kerültek pár forinttal magasabb bérezésbe, aminek megtartásáért az anyjukat is agyonlőnék.

  2. Az ipar, a több műszakos munkarendet vonzza magával, ami az ember kizsigerelésének a legmagasabb foka! A 21. században csak az elmaradott országok és régiók ácsingóznak új ipartelepítésre. A normálisabb országok ebből már kinőttek!

  Válasz
 3. bettercsepreg!
  Igazából hozzászólni csak annyit tudok az általad felvetett problémához, hogy a szakemberhiány valóban nagy probléma, nemcsak itt Csepregen, hanem országosan is! Köszönhetően a magyarbálinti liberális iskolának, az oktatásba bevezetett mennyiségi szemléletnek a minőségi helyett! Ahol félanalfabéták kaphatnak 8 osztályról bizonyítványt s mennek szakmunkásképzőbe, ahol olyan diákok jelentkeznek középiskolába, gimnáziumba, akikből nagyon jó szakember lehetne. A selejt az mindig is selejt marad, akármennyit is képezzük, akárhány gyorstalpalón is vesz részt. Főiskolát, egyetemet végzettek helyezkednek el a multiknál 3 műszakban dolgozni sorokra, mert a semmire nem jó diplomájukkal kitörölhetik a feneküket! Magyar Bálinték miért nem látták ezt, hogy a mennyiségi képzés ide vezet? A problémák gyökere az integrációnak nevezhető baromságra is visszavezethető, hogy a régi kisegítő osztályokat megszüntették, a normális, az iskolában tanulni és figyelni akaró diákok kénytelenek elviselni maguk között olyanokat, akik csak lébecolni és a tanárokat felbosszantani járnak be, megbuktatni nem buktathatják őket, mert papírjuk van róla, hogy hülyék! Az én egyik gyermekem is egy ilyet volt kénytelen maga mellett elviselni az iskolapadban, hiába szólt tanítójának, hogy ültesse el mellőle, nem tette meg soha. S így a tehetségek is elvesznek, hacsak nem elitiskoláról van szó, akik eleve kiszűrik maguk közül jelentkezésnél az ilyen elemeket! Majmolják a Nyugatot, csak épp az nem fér a fejükbe, hogy ott az alapítványi, egyházi és magániskolákban történik minőségi képzés, ahol saját szabályokat állítanak fel, saját házirend és tanterv alapján tanítanak, ahol a szülők anyagi áldozatokat hoznak azért, hogy minőséget kapjanak. Ezt mindig is elhallgatták a tömegek elől Magyar Bálinték? Vajon miért?
  Nos én megmondom! A lebutított, egyszerűen gondolkodó embereket könnyebben rá lehet venni az igénytelen kultúra fogyasztására, könnyebben lehet manipulálni a tömeget- ami amúgy napjainkban visszafelé sült el, könnyebben lehetett velük devizahiteleket felvetetni, könnyebb őket reklámok által befolyásolni, hogy a multiknál vásárolják az Európa szemeteként hazánkba áramló olcsó termékeket!

  Válasz
 4. lacus!

  A facebook-on megdöbbentő látni hogy hétvégén (!) a győri Audi hivatalos oldalán az adminjuk olyan embereket győzköd arról hogy jelentkezzenek oda, akik néhány hozzászólással feljebb szemétládának nevezik a céget mert “jelentkeztem oda 2 éve, be is hívtak aztán nem vettek fel!”

  Képzelem mi lehet ott ha ilyen módon és ilyen embereknek is hízelegnek csak menjen oda robotolni. Átjáróház!

  Az ilyen cégek jellemzője egyébként hogy a német anyacéghez képest egy-egy termelési egységben fele annyi ember termel kétszer annyit, ötödannyi bérért mint Németországban. Tehát 20-szoros a nyereség a magyar “biorobotokon” mint a németországi munkásokon, Emellett persze a magyar megkapja még azt is hogy lusta és sok selejtet termel!

  A szombat-vasárnapi túlóra általános, -akár 4-szer havonta. Tehát akár 30 napot is dolgoznak. Aki erre nem hajlandó azt rövid úton lapátra teszik.

  Szóval, senki ne kívánjon ilyen befektetőt Csepregen. Amúgy se fizetne a városnak egy fillér adót se, csak megnyomorítaná az ott dolgozókat!

  Szerencse hogy a korábbi hozzászólásomban kifejtett okok miatt esély sincs arra hogy betegye a lábát a városunkba egy ilyen cég!

  Válasz
 5. Lacus!

  Konkrétabban a győzelem után fogok csak beszélni. Ha nem én nyerek, akkor ugyanis nincsen értelme ezekkel foglalkozni. Más nem fogja megcsinálni őket, pedig ez minden előrelépés “sine qua non”-ja. Legyen elég annyi most, hogy konkrét elképzeléseim vannak, amelyek reálisak és megvalósíthatóak. Az érintetteket is meg fogom nyerni, de egy politikustól ne várd, hogy előre kiteríti a kártyáit. A pókerban sem szokás megmutatni, mi van a kezünkben. Minden forgatókönyvre fel vagyok készülve. Sokakat be fogok vonni a munkába, nem Don Quijote szerepére készülök.

  Válasz
  • dnsj60!
   Köszönöm, látod így korrekt a válasz! Amúgy a helyedben én is ugyanígy cselekednék!

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s