Döntés és végrehajtás

Leegyszerűsítve azt kell mondjam, jelenleg s már régóta Csepreg városának és intézményeinek, közfeladatainak irányítása elképesztően gyenge, néha alig mutat életjeleket. Fel kell rázni, hogy ahhoz hasonlóan működjön, ahogyan az a boldogabb és sikeresebb városokban látható. Ehhez csak kis idő kell, még pénz sem! Sőt, a hatékonyság növelése azonnal látható eredményeket és jobb működést fog okozni.

A fejnél kell kezdeni, a képviselő-testület és a PMH működésénél. Utána jönnek majd a karok: az intézmények, a városgondnokság, a szociális munka stb.

A nemzetközi vezetéstudományi irodalom általam kedvvel olvasott opuszaiban – hogy csak egy könnyen érthető dolognál maradjunk – háromféle tanácskozás létezik: döntéselőkészítő, döntéshozó és tájékoztató. Csepregen ezek kaotikusan vegyülnek. Mindez amatőrizmussal, becsapással, belterjességgel, félrebeszéléssel kiegészülve.

Röviden és konkrétan:

1. Döntéselőkészítés: erre szolgál a hétköznapi munkaidő, netán a kötetlen esti eszmecserék, ötletbörzék. A PMH apparátusát azért is tartjuk, hogy dolgozzanak a városvezetés döntéseinek gazdasági, jogi előkészítésén. Attól a képviselőtől, aki ilyesmivel a plenáris ülésen jönne elő alapos indok nélkül, polgármesterként meg fogom vonni a szót s figyelmeztetni fogom, hogy a “szenátorság” munkavégzési kötelezettséggel is jár, melynek ideje kötetlen, de nem a plenáris ülésen kell apróságokon lovagolni.

2. Döntéshozatal: a szakmailag előkészített, várható hatásait tekintve előre átgondolt, sokakat érintő kérdésekben a lakossággal is előre véleményeztetett rendeleteket, egyedi és normatív határozatokat tervem szerint a képviselő-testület minden hónap harmadik szerdáján, 16 órakor kezdődő nyilvános és a médiában is elérhető üléseken fogja meghozni.

3. Tájékoztatás: a várost érintő minden lényeges dologról nyíltan és egyenesen fogjuk tájékoztatni, nem csak a médiát, de a polgárokat is az üléseket követő csütörtökön 16 órakor kezdődő nyilvános sajtótájékoztatókon. Itt fognak elhangzani a polgármester rendszeres beszámolói és alkalmanként a város és intézményei egyéb vezetőinek közérdekű bejelentései is. Ugyanitt lesz alkalma Csepreg bármely nagykorú polgárának kérdést feltenni, javaslatot megfogalmazni.

A 2. és 3. kategóriába tartozó alkalmak során is meg kell majd haladnunk az eddig tapasztalható amatőrizmust. A két korábbi általános iskolai vezetőből lett PM idején behozott gyakorlatot én mellőzni fogom. Tehát olyan típusú röhejesen túlrészletezett beszámolók, hogy “reggelire pirított szalonna volt, ebédre pedig paprikás krumplit ettünk”, nem lesznek.

A hatékonyság érdekében fel fog állni legközvetlenebb segítőimből egy “Polgármesteri Kabinet”. Nem sumák, hanem nyilvános módon. Ennek vezetője fogja celebrálni pl. a sajtótájékoztatókat is. Maga a polgármester csak akkor fog megszólalni, amikor annak súlya lesz! Gyakori szereplők lesznek az egyes képviselők is, hiszen őtőlük az eddigieknél nagyságrendekkel több és eredményesebb munkát várhat el a város közönsége.

Van még tovább. Mondjam még?

Reklámok

Döntés és végrehajtás” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Ha mindezt, amit itt leírtál végig is tudod vinni, megérdemled, hogy polgármester légy!

  Válasz
 2. Feleségem azzal jött haza a boltból, hogy Háromi visszalépett! Igaz a hír, vagy ez is csak porhintés? Amúgy Háromi egyetlen tökös húzása volt ez a jelöltség az utóbbi 10 évben! Ha lemond, gyáva alak, aki megfutamodott? Bár azt is el tudom képzelni, a fideszes Shutzstaffel kicsit megdolgozta! Akkor viszont részvétem neki!

  Válasz
 3. lacus!

  A büki Fidesz jelölt mellett kampányolt ezerrel Háromi a facebook-on. Ő az ottani iskola igazgatója, -ha megválasztják új igazgató kell Bükön.

  Tovább is van mondjam még?

  Válasz
 4. bettercsepreg!
  Több büki ismerőssel rendelkezvén én azt a tájékoztatást kaptam, hogy a büki meccs az egyáltalán nem előre lefutott! Ugyanis a mostani polgármester győzelmére legalább ugyanakkora esély kínálkozik, mint a FIDESZ jelöltjére, ha hinni lehet a közbeszédnek. Ugyanis a tősgyökeres régi büki családok sarjaiban benne van a félsz- amúgy nem alaptalanul, hogy a kormánypárti jelölt győzelme esetén a FIDESZ lenyúlja majd a fürdőt a bükiektől, gátlástalanul, amire egyébként kísérletek már történtek is! Azt a fürdőt, amelyben őseik keze munkája van benne és mindig is felvilágosult szemléletüknek köszönhetően ennyire felfejlődött! A mostani PM állítólag pont ezzel kampányol, és igazából a betelepültek, bevándorlók azok, akik az iskolaigazgatót teljes mellszélességgel támogatják. Sok büki úgy gondolja, miért nem 15-20 éve jutott eszébe Pócza Úrnak fideszesnek lennie, 50 valahány évesen kicsit sántít a történet! Tehát ha Háromi a büki iskolaigazgatóságra törekszik, lehet, nagyot fog koppanni majd!
  Viszont én hallottam ma egy hihetőbb verziót! Méghozzá azt, hogy fideszes nagykutyák leszóltak “fentről”, : ácsi Jenő, ez így nem lesz ám jó, mert ketten kiütitek egymást Vlasich-csal és a nevető harmadik meg- mondjuk D.J. meg nyerni fog! No ez az, amit nagyon nem szeretne a mozgalom, ezért Jenőnek visszalépése esetén felkínáltak valami jó zsíros állást kormányhivatalban, az egyetemen, sőt még az is lehet, hogy benne tisztelhetjük majd az új tankerület-igazgatót, amit azért nehéz elképzelni, mert nem vezetésre termett ember és ezért ejthette személyét a Párt is egykoron egy karrierista, dinamikus fiatalember kedvéért!
  Mindenesetre ha ez a verzió válik be, akkor meglesz a véleményem minderről, s nem hízelgő a résztvevőkre nézve.
  D. J. Neked meg most így fel kell kötnöd a gatyát rendesen, mert azok a civil egyesületi tagok, családtagjaik, a nyugdíjasok , akiket csak úgy mellékesen szoktál megemlíteni, nem Rád fognak szavazni , az holtbiztos! Bár fogalmam nincs, hogy kampányolhatnál mondjuk magad érdekében háromista nyugdíjas körökben, akiknek sugallják is majd, hová is kell majd leadni a voksukat Mit sugallják! Megdolgozzák, meggyőzik!
  Bár ha Király meg lemondana a Te javadra, nos akkor tényleg érdekes lesz majd a történet s dugába dől a Háromit visszaléptetők számítása!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s