Jogtechnika

A hétköznapi polgárok számára kínaiul hangzik, amikor a jogszabályokban szereplő szavakat és azok összefüggéseit értelmezik jogászok és politikusok. Itt néha más és eltérő jelentése van egy-egy kifejezésnek, mint a hétköznapi életben s gyakran két tapasztalt jogász is eltérő jelentést tulajdonít ugyanannak a szónak, illetve bizonyos jogszabályi helyek összefüggésének. Ebből aztán eltérő eredményre is jutnak a dolog megítélését illetően.

Még tovább nehezíti a helyzetet, hogy egyes politikusok és/vagy önmaguk illetve mások által annak tekintett személyek sem igazodnak ki ezekben a kérdésekben. Ilyenkor szoktak jogászokhoz fordulni. A tapasztalatlanabbja hall egy véleményt s elfogadja tekintélyi alapon. Pedig ha megkérdezne egy másik tekintélyt, attól lehet hogy éppen az ellenkezőjét hallaná.

Közös megegyezéssel megszüntetik-e (megszüntették-e?) a városban 15 éve vezetőként dolgozó hölgy jogviszonyát? Népiesen s tévesen szólva: vajon “kirúgták-e”?

Nem tudjuk. Lehet hogy igen, nem, nem-igen, igen-nem. Hogy aztán mindez mibe kerül a városnak? Melyek a lehetséges következményei?

A két utolsó kérdésre majd akkor kell visszatérnünk, miután kiderült a válasz a megy vagy marad kérdésére!

Reklámok

Jogtechnika” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A “menedzser típusú vezetés”, amit sok olyan helyi szorgalmazott akinek fogalma sincs hogy mit is jelent ez ez, egyik sarokköve hogy szívfájdalom és akár indoklás nélkül is egy fillér nélkül az utcára tesznek 3-5-10 vagy éppen 15 éves régi megkövesedett bútordarabokat egy-egy cégtől! Akár csupán azért mert nem tetszik az új főnöknek az adott személy fizimiskája!

  A későbbi esetleges jogkövetkezmények, (munkaügyi per, kártérítés fizetése a kirúgott munkavállalónak) pedig járulékos költségek, amik be vannak építve az adott cég éves költségvetésébe.

  Egyébként annak semmi jelentősége hogy férfi vagy “hölgy” az illető ha valóban kirúgták a városházáról. Amikor valami valós vagy vélt sérelem éri ezeket a luvnyákat, akkor egyből nem kérnek abból a nagy “egyenjogúságból”. Akkor arra hivatkoznak hogy ők nők!

  Ki nem sz..ja le?

  Majd hoznak Szombathelyről helyette valami 20-25 évvel fiatalabb és az új vezető számára szimpatikusabb bukszát!

  Hogy is mondta Gyurcsány? Minden férfi megérdemelné hogy öregecske feleségét lecserélje egy 20 évvel fiatalabbra! Nincs ez másként a hivatalokban sem!

  Válasz
 2. Ez a hangnem nem szerencsés! A hölgyeket kötelező tisztelet illeti meg a külcsínjuktól függetlenül is. Bár elismerem, sok rossz tulajdonsága is van némelyiknek (intrika, pletyka, mások megszólása)!
  Tény, hogy a városnak egyáltalán nem mindegy, hogy majd mibe fog kerülni mindez!

  Válasz
 3. Semmibe se fog kerülni!

  Ha valaki 15 éve van valahol, attól még lehet teljesen alkalmatlan arra a feladatra! Vannak összeadni se tudó bérszámfejtők is némelyik cégnél. Csak beírják a jelenléti ívekről az excel-be a dolgokat és a program számol helyettük.

  És nem a külcsínről van itt szó, -hanem arról hogy mi is az a “menedzser típusú vezetés” !

  Csepregen a 70-es évek langy időszaka dúl még mindig a fejekben, -ideje volt hogy beköszöntsön a rendszerváltás, ha 24 év késéssel is!

  Remélem kirúgnak még pár embert a városházáról, meg a közintézményekből!

  Válasz
 4. Ez a hangnem valóban nem szerencsés, bettercsepreg! Te biztosan férfi vagy, ez nyilvánvaló a megvető soraidból. A valódi emberi értéket nem években kell mérni! Talán az élettapasztalat, bölcsesség is számít, nem csak a ráncok! Emberibb hangon nyilatkozz a nőkről, mert soraid ugyanolyan gusztustalanok, mint Gyurcsány szavai!

  Válasz
 5. Az az igazság, ha hasonló pozícióba kerülnék, mint Vlasich, én is megszabadulnék azoktól, akikkel úgy érzem, nem tudnék együtt dolgozni, mert korábbról kialakult bennem valami kép az illetőről. Nyilvánvaló, akiről úgy érzi, hogy megvezethetik, esetleg nem a tőle elvárt színvonalon teljesít, annak mennie kell. Egy profitorientált cégnél senki meg se lepődne ilyen lépésen. Az, hogy milyen stílusban vezeti fel, adja elő a célszemélynek, az az emberről tanúskodik, semmi másról. Miért pont őt? No kérem ehhez viszont ki kell állni az emberek elé, és megindokolni. Remélem, ő nem bujdosik el, mint ahogy azt Háromi tette a régi iskolaigazgató leváltásánál!
  Ha már egyszer a csepregiek megválasztották, hagyjuk Vlasichot dolgozni, adjunk neki időt, s ki fog derülni, mit miért is tesz.
  Ha intézkedései a város érdekét szolgálják, támogatom, ha csak egy szűkebb elit érdekeit, akkor viszont semmi keresnivalója itt polgármesterként!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s