Csepreg kis napja

Ugye a nagyot el tetszettünk szalasztani. Akkori megfogalmazásom szerint – ugyan nem rossz, de hibás döntést hozott Csepreg lakossága.

Ha a választás eddig ismert eredményéből indulunk ki, már ma is elemezhetjük az abból adódó variációkat.

Többféle is van. Ezek közül nem hinném, hogy a mandátumok át nem vételével meg lehetne akadályozni a megválasztott polgármester beiktatását. Ő ugyanis – a képviselőkhöz hasonlóan – már a választás napjától kezdve gyakorolja jogait és teljesíti kötelességeit. Igaz, mindehhez majd csak a képviselő-testület előtt leteendő esküvel ütik rá a végső pecsétet. Ez a mandátum beélesítésének nélkülözhetetlen eleme, amelyik visszamenőleg is legitimálja az azt megelőző napokban tett intézkedéseket (például magának az alakuló ülésnek az összehívását). Tehát az szerintem nem fordulhat elő, hogy nem tud megalakulni a képviselő-testület s ennek folyományaként a polgármester sem tud ki előtt esküt tenni.

Analógiaként kínálkozik a megüresedő képviselői helyek betöltésének esete. Ilyenkor ha a leadott szavazatok sorrendjében következő személy nem vállalja, akkor őbelőle nem is lesz képviselő. Nem kell lemondania sem, mert nincs miről! A szükséges mennyiségű szavazat megszerzése után ugyanis nem tett esküt, tehát lemondott a mandátumról s jöhet a sorban utána következő! Csepregen van még 10 egyelőre be nem jutott képviselő-jelölt, közülük lehet majd pótlást találni ilyen esetben. Megjegyzem ez mindaddig így marad, míg esetleg a megalakult testület fel nem oszlatja magát. Arra azonban csak 6 hónap elteltével lesz mód!

Ennek ismeretében persze aligha fog bárki is ezzel a módszerrel élni. Az eskütételt követően a polgármester javaslatára alpolgármestert, vagy alpolgármestereket fognak választani. Az alpolgármester szerepe a polgármester helyettesítése és minden olyan feladat elvégzése, melyet a város első számú vezetőjétől megkap. Titkos szavazással kell megválasztani. Ha ez esetleg nem sikerül, akkor a következő ülésen lehet újra próbálkozni! Persze normális esetben előre megállapodik a PM a képviselőkkel, hogy a javaslatát meg is fogják szavazni. Nem Csepregen lennénk azonban, ha itt már ne lett volna példa ennek az ellenkezőjére is!

Az alpolgármester időleges hiánya persze nem jelenthet gondot. Legfeljebb nehezíti a bizottságok feladatainak elosztását (amiatt, hogy APM nem lehet bizottság elnöke vagy tagja sem). A közvélemény nagy jelentőséget tulajdonít az APM személyének, pedig az nem okvetlenül lényeges! Némelyik alpolgármester többet, másik meg szinte semmit sem tett a városért a napi munkája mellett (ugye ez már csak társadalmi megbízatás, mert a főállású kétszer annyiba kerülne). Bár, ha a jegyzőnő távozásának anyagi kondícióit nézzük, akkor van itt pénz!

Hamarosan kiderül, hogy ki és kik irányítják a várost!

Reklámok

Csepreg kis napja” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Én arra leszek kíváncsi, ez a testület ebben a felállásban hogy tud majd együtt dolgozni Vlasich-csal? Esélyes, hogy sehogy!

  Válasz
 2. Ahogyan az leginkább elképzelhető, az elején majd a “békesség kedvéért” megpróbálnak kiegyezni a “status quo ante” részleges fenntartása és bizonyos személyes egzisztenciális előnyök kedvéért. Lehetséges, hogy a Háromi-féle visszalépés mögött is ez van s nem azok a komolytalan feltétezések, melyekről oly sokan pletyóznak.

  Egy esetleges főállású csepregi alpolgármesterség 600 ezres (!) havi jövedelemmel járna (ezt persze a mindenkit simán hülyére vevő propaganda igyekszik majd elködösíteni, tagadni, viszont a nyilvános előterjesztésekből mégiscsak kiderül majd).

  Ha megválasztják az ex firts lady-t Csepreg főállású alpolgármesterévé, utána a polgármesteri székért ugyan elindult, de azt végül mégis az irodában hagyó ex-pm úrból újra igazgatóhelyettes lehet majd Bükön, vagyis ott sem veszít el a család egy petákot sem. Ez egy optimális ajánlat lehet most Háromiék felé.

  Persze az is kell hozzá, hogy a titkos szavazáson vagy a royalista tábor, vagy egyidejűleg dr. Erdősi és Rabi is megszavazza Erika asszonyt. Szóval, ez azért nem biztos, hogy így is lesz!

  Tegnap délután az Alsó Kocsma teraszáról láttuk, hogy sokáig a Hosszú utcai “narancs-palota” előtt dekkolt a választott új PM autója. Pedig, mint azt saját elmondásából tudjuk, ő aztán tényleg nem szokott “házalni”.

  Válasz
 3. Lehet hogy az a szándéka hogy megveszi a “narancs-palotát” kp-ért! 🙂

  Ebben az esetben nem házal, hanem mint vásárló érdeklődik!

  Válasz
 4. Better!

  Ha a ház iránt érdeklődne, biztosan vele lett volna a felesége is. Ám szemtanúk szerint egyedül ment vizitálni. A látogatás aligha magán jellegű volt, mert üveg bort és virágot nem láttak nála. ERGO, biztosak lehetünk benne, hogy még Szikora Robi is Csepreg javát akarja…

  Válasz
 5. Ha Vlasich lemondana, -de nem fog-, akkor új választás lenne. De csak új polgármestert kéne választanunk, képviselőket abban az esetben nem.

  Válasz
 6. Majd elfelejtettem, én megmondom Neked, miről is szólt abban a Kossuth utcai házban az eszmecsere!
  Hárominé esetleges főállású alpolgármesterségéről!
  Így megnyeri Vlasich magának Háromiékat, akik után megy Rabi mindig, s még félretenné a konfliktusát is Vlasich-csal. Kovács András, ha nagyon nem lóg ki valami miatt a lóláb meg támogatja ügyüket s csinálhat akármit Király, Erdősi és Ziembicki kisebbségben maradnak!
  Nem rejtettem el poloskát a házban, de hallottam egy s mást!

  Válasz
  • Előfordulhat itt bármi! Csak a pénzt vajon mi elől veszi majd el a jegyzőnő 3-7 Milliós “búcsúajándéka” és egy dupla áras APM (éves szinten a munkáltatói terhekkel kb. 10-11 Millió)…Hallom már kiket fognak “kirúgni”, meg milyen új emberek jönnek még. Közvetlen kapcsolat van az állami bankjegynyomdával? Vagy akkor miből?
   Krisztián ennél okosabb szerintem! Szerdáig majd minden kiderül! Vagy nem.

   Válasz
 7. Lóvét majd ad neki az Ágh Peti! Ahogy szavazói ebben a hitben tették a neve mellé az ikszet!

  Válasz
 8. Ma mise után hallottam, hogy a dombiak is rá szavaztak. Nekik pedig nem ígérgethet felelőtlenül, mert ők biztos, hogy behajtják rajta.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s