Hibák az alakuló ülésen

Tegnap Budapesten hatalmas Orbán-ellenes tüntetés volt. Repül a nehéz kő, ki tudja hol áll meg…

Tegnapelőtt este az Orbán-rendszer megyei és járási képviselői velem egy sorban ülve nézték, hallgatták végig a 2014-2019-es ciklusra megválasztott csepregi képviselő-testület alakuló ülését. Mindezt a helyi Tv operatőre folyamatosan és közelről kamerára is rögzítette. Az Orbán-éra helyi illetékes emberei így közvetlenül látták, tapasztalták a különféle – amatőrizmusból és lányos zavarból adódó – bakikat (is).

csoportkép

Ahogyan tegnap is jeleztem, a hibák egy része megmosolyogtató volt, nem érdekes! Volt azonban kettő komolyabb is. Ezek által tesztelődik rögtön a közigazgatási rendszer “hatékonysága”, illetve “szigora” (?).

1.
Az alpolgármester-választás “titkossága” egyáltalán nem volt biztosítva, hiszen az egész terem láthatta, hogy a képviselők egymás szavazólapjaiba kölcsönösen belelátva, sőt belenézve szavaztak. Ez a kamera felvételeken gyönyörűen látszik is. Az, hogy aztán borítékba tették, majd lezárt urnába dobták azokat, ezen nem változtat. Mindez a 2011. évi CLXXXIX. tv. 74. § (1)-be ütközik. Lehetséges ugyan, hogy előre megegyeztek, ezzel formalitássá degradálták a törvény által előírt választást. Ezt követően is valóságos titkos szavazást kellett volna azonban rendezniük.

2.
Kovács András képviselő úr a 15. napirendi pont keretében kérdéssel fordult az ülés végén a polgármesterhez. A válasz elfogadásáról neki nyilatkoznia, a képviselő-testületnek pedig szavaznia kellett volna (SzMSz 19. § (2): “A kérdésre adott válasz elfogadásáról a kérdező nyilatkozik, és a válasz elfogadásáról külön dönt a képviselő-testület is.”).

Megelőlegezett bizalommal várjuk a mi pénzünkön működő Kormányhivatal felelős reakcióját. Biztos vagyok benne, hogy komolyan veszik a feladatukat és pártszimpátiától függetlenül, azonos mércével végzik a munkájukat. Merthogy ez amúgy a kutya kötelességük!

(megjegyzem, ha csak a jegyzőkönyvet kapták volna meg, a szöveges dokumetumból a “titkos” választás már nem derült volna ki)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s