Rendszerkritika

Most nem a magyarországi korrupt, életképtelen, népnyúzó rezsimre gondolok, hanem csak egy nyugat-dunántúli kisváros, Csepreg önkormányzatának szervezetére.

Ha valaki akár csekély vezetői tapasztalattal is megnézi pl. az alábbi ábrát, az vagy sírógörcsöt kap, vagy nevetésben tör ki:

Hivatali struktúra

Ilyen szervezet logikusan kialakított, racionális struktúrában egyszerűen nincsen! Fölösleges szintnek tűnik az aljegyzői, hiszen ki is kerülhető. Másrészt féloldalra billent az egész, mert van ugyan egy pénzügyi osztály – ami jogos, de a többi vegyes massza a duplex “vezetés” miatt súlytalan.

Ennél “szebb” csak a bizottságok száma és hatásköre, valamint ezek kompetenciája az egész szervezet működésén belül. Ez megint az anti-szervezés netovábbja. Van egy a múltból örökölten fejsúlyos Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság. Nem véletlenül ennek vezetéséért látszottak ölre menni egyesek az alakuló ülést megelőzően. A gazdasági ügyeken túl ehhez tartoznak a jogi és ügyrendi kérdések, a vagyonnyilatkozatok kezelése, az összeférhetetlenségi és a méltatlansági ügyek is. Ezek hétköznapi hasonlattal úgy illenek össze, mint ha mondjuk valaki a hagymás rostélyost áfonyával ízesítené…

Hasonlóan bizarr a Humánpolitikai Bizottság hatásköre is. Ennél csapódnak le a szociális nehézségek, de ugyanitt mehet a “harakiri” a civil szervezetek közti pénzelosztással kapcsolatban is (az általam sokat emlegetett 0,3 %). Ifjúság, sport, turisztika, egészségügy is mind-mind ide tartozik. Egyébként meg tömören jellemezve: “nesze egy púp a hátadra”…Nem véletlen, hogy ezt a volt PM és köre kapta meg intézésre, a másik bizottsághoz képest ez ténylegesen súlytalan!

Ha mégis valami racionalitást próbálunk keresni, akkor maximum annyi említhető, hogy kevesebb, de hosszabb jegyzőkönyveket kell írni a két giga-bizottság heterogén tartalmú üléseiről. Ezek lényegében pszeudo(duplikált)-testületi ülések is. A PM, APM, jegyző ugyanúgy részt szoktak venni rajtuk. Mindent kétszer mond, kétszer mond…

No erre az amatőrizmusra hajlik láthatóan a hetedik ciklus képviselő-testülete is. A PM-nek – ha változást akar(na) – akkor ezen kell(ene) kezdenie!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s