Indulnak a hétköznapok

Ma már negyedik hetét kezdi az “új” felállású – öt előző ciklusból folyamatos és két “új” embert tartalmazó – csepregi képviselő-testület és az eddigi “de facto” második emberből előre lépett új polgármester.

Már a fenti számokból is látni, hogy azért túlzás óriási változásról beszélni. Az első hetek várakozásteli izgalma kezd lecsillapodni.

Ugyan a jövő hét elején még két fontos határidő letelik: be kell adni a képviselői, polgármesteri vagyonnyilatkozatokat és felvételt kell kérni a NAV köztartozás-mentes adatbázisába, illetve nyilatkozni kell arról is, hogy felszámolás alá került cége, vállalkozása kapcsán megállapították-e a felelősségét valakinek. Igaz, míg utóbbi határideje szorosabb, addig a NAV-adatbázisba való bekerülésre a felvételi kérelmet követő hónap utolsó napja a határidő (tehát ha valaki csak e héten indítja el a folyamatot, akkor december 31.).

Ami fontosabb ennél, az a helyi adórendeletek november 30-ig esedékes felülvizsgálata. Ez állhat annyiból is, hogy nem nyúlnak hozzá egyikhez sem. Itt lehet(ne) meglépni a legfontosabbat, minden további ezen múlik ugyanis.

Ha moccanni akar a város, akkor bizonyos adótételek markáns megemelésétől nem lehet eltekinteni! Amennyiben komolyan vesszük a papírra vetett szabályok jelentőségét, akkor a lakosság széles körét érintő kommunális adóhoz – előzetes egyeztetés híján – nem lehet már 2015-re vonatkozóan nyúlni. Az iparűzési adó pedig évek óta amúgy is a plafonon van. A további három adónem (építményadó, telekadó és idegenforgalmi adó) nyújthat érdemi mozgásteret! Megjegyzem, az építmény- és telekadó a lakosságot csak az esetben érintené, ha egyidejűleg eltörlésre kerülne a kommunális adó (melyre a fentebb jelzett okból most nincs mód). Az viszont megfontolandó, hogy a vállalkozások építmény- és telekadó emelésével párhuzamosan, kisebb mértékben csökkenteni lehetne az iparűzési adót. Azt mindenképpen látni kell, ha lemondunk a bevételek növeléséről, akkor a város nem tud ezután sem többet fordítani saját feladatai ellátására.

A döntés most a választott képviselő-testület kezében van.

Reklámok

Indulnak a hétköznapok” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Évtizedes adóssága a városnak a kommunális adó differenciálása. Mérlegelni kellene a háztartásokban élők számát, anyagi helyzetét és vagyonát. Ugyanis nálunk 1990 után is tovább élt a kommunizmus, a kisnyugdíjastól kezdve a munkanélkülin át a legvagyonosabb emberekig mindenki ugyanannyit fizet azóta is! Nos, ezen a tisztességtelen helyzeten kellene legelőször változtatni, addig érdemi változásról nem beszélhetünk!

  Válasz
 2. Igazad van, de a lakosság széles körét érintő rendelet tervezetét 30 napig ki kellene függeszteni s valljuk be, alaposabb előkészítést igényelne. Emiatt 2016-tól lehet csak gondolkodni egy jobb adórendszerben.
  Egyelőre két alternatíva van:
  1. A bevételek komoly fokozása (150-200 %-ra).
  2. Semmittevés folytatása, sült galamb várása.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s