Tiszavárkony, korona és kard

A Képes Krónikában vizuálisan is bemutatott jelenet szerint a tiszavárkonyi királyi palotában állította 1059-ben I. Endre (1046-1060) király választás elé öccsét, Béla herceget, a későbbi I. Bélát (1060-1063). Választania kellett a királyságot jelképező korona és a hercegség szimbóluma, a kard között.

Minden valószínűség szerint 1074 februárjában itt kelt át a Tiszán a Szekszárdról a Nagykunság (akkoriban: Kemej) felé tartó Salamon király (1063-1074) vezette had is.

Később, 1098-ban ugyanitt, a Tisza két partján nézett farkasszemet egymással Kálmán király (1095-1116) és öccse, Álmos herceg serege.

(Azt már csak zárójelben jelzem, hogy 1514-ben itt kelt át a Tiszán Dózsa György serege is.)

Mondanom sem kell, hogy minden mondvacsinált régészeti lelőhelyre jut pénz, de érdemi tudományos kutatásra – arra nem szokott. Úgyhogy ma sem tudunk semmit az Árpád-ház egyik vidéki rezidenciájáról.

Minden valószínűség szerint itt is torony alapjául szolgáló mesterséges domb (motte) lehetett az épületegyüttes egyik szembetűnő, hivalkodó eleme. Méretében megfelel a többi hasonló helyszínen (Ikervár, Szihalom stb.) ismertekének:

Tiszavárkony 4

Az emlékmű:

Tiszavárkony emlékmű

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s