Új jegyző és új tanácsadó

Tegnap formálisan is eldöntötte Vlasich Krisztián csepregi PM, hogy az eddigi aljegyző, a soproniként 45 km-ről naponta kijáró dr. Varga-Lazányi Irén lett a közös megegyezéssel távozó kőszegi Módosné dr. Farkas Rita utódja. A pályázati kiírásból ezt már előre lehetett látni. Írtam is a megjelenésekor, hogy nem értem miért van szükség a nyílt verseny látszatának keltésére? Férfiasabb megoldás lett volna pályázat nélkül kinevezni azt, aki a PM bizalmát élvezi.

Tavaly lett a korábbi jegyző utódja az addigi aljegyző. Ő vette fel maga helyett másfél éve a mostani utódját. Csepregen újabban ez a módi.

Amikor októberben váltás következett be a polgármesteri poszton, sokan arra számítottak, hogy ez alapvető változásokat fog eredményezni a hivatalban. Netán megérjük azt is, hogy helyi jegyző lesz? Nos, egyik sem következett be. Az új jegyző egyébként kulturált, jó benyomást kelt s elődjénél eddig is többször lehetett látni helyi közéleti alkalmakkor. Kritikaként azonban meg kell jegyezzem, hogy nem mindig tanusít a polgárokat tisztelő magatartást. Ezen változtatni kell. Ha egy-egy kérést nem tud, vagy nem akar teljesíteni, akkor azt az ok megjelölésével illik minimum lereagálni. Tűrhetetlen ugyanis, hogy közérdekű kérdések falra hányt borsóként kopogjanak. Ezt nem engedheti meg magának, így ugyanis hamar elveszítheti a közbizalmat.

Ami szintén kívánatos volna, egy alapvető paradigma-váltás. Eddig nem lakosság és ügyfélközpontú, hanem öncélúan bürokráciaközpontú volt a működés. Nem csoda, sem az eddigi jegyzőt, sem mai utódját sokan nem ismerik Csepregen. Sokkal, de sokkal polgárbarátabb mentalitást illene felvenni. Ezt főleg a PM úrnak mondom!

Kérdés, a hivatal újabb létszámnövelése (!) révén munkába álló “önkormányzati tanácsadó” milyen változást fog hozni? Elvileg helyénvaló, hogy a PM kapjon egy állandó segítőt, sokak szerint rá is fér! Más kérdés, hogy amikor a város költségvetése ezer sebtől vérzik, szerencsés-e ezt létszámemeléssel megoldani. Sajnos mindez a bürokrácia-központúság továbbélésére utal, ami egyáltalán nem szerencsés.

Meglepő módon még a képviselők sem tudják, ki lesz a PM legfontosabb segítője. Majd kiderül! Elvileg még egy közmeghallgatás is lesz decemberben. Az előző testület teljesen elsumákolta az idén a lakossággal való szembenézést. Az önkormányzati törvény október 13-án hatályba lépett új szabálya szerint – 32. § (2) k): a képviselő “köteles kapcsolatot tartani a választópolgárokkal, akiknek évente legalább egy alkalommal tájékoztatást nyújt képviselői tevékenységéről.” Mindez a PM-re is vonatkozik. Úgyhogy érdekes eseménynek nézünk elébe.

Reklámok

Új jegyző és új tanácsadó” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Ez eddig is így volt, évente 1 alkalommal kötelező közmeghallgatást tartani, csak az utóbbi időben valamilyen oknál fogva elmaradt. Pedig illő beszámolni a választópolgároknak a hivatal és a képviselő-testület munkájáról, és a következő feladatokról, valamint tájékoztatást adni a város költségvetéséről. Lehet, hogy 20 évvel le vagyok maradva, de a hivatal polgárbarát működése most is a legfontosabb, hogy az ügyfél megkapja a maximális segítséget, tájékoztatást ügyében, no és az udvariasság sem elfelejtendő. Nekünk még így “tanították”, és akkor ez bevált. Tanácsadó?……eddigi polgármestereknek erre nem volt szükségük, tudták maguktól is mi a teendő. Erre jó a képviselő-testületi összmunka. Mindig az volt nincs pénz, akkor most olyan sok van?, hogy még ilyenekre is telik? Nem vagyunk akkora település, hogy azt ne lehetne jól átlátni, arról nem is beszélve, ha a tanácsadó nem lakik a településen. Csepreg is kinevelte a maga értelmiségi rétegét, sok pénzt meg lehetne azzal is spórolni, ha helyiek dolgoznának a hivatalban, mindenki jól járna, a hivatal is az ügyfél is!

    Válasz
  2. “Férfiasabb megoldás lett volna pályázat nélkül kinevezni azt, aki a PM bizalmát élvezi.”

    Lehet, de a jogszabály kötelezővé teszi a pályázat kiírását.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s