Szádkő

Az erdélyi Torockógyertyános határában állt Szádkő vára. Egyetlen okleveles említéséről tudunk csak 1321-ből, amikor a Torockaiak ősei ígéretet tettek, hogy visszaszolgáltatják a várat jogos tulajdonosának, az erdélyi püspök székeskáptalanjának. Nem véletlen, hogy éppen ekkor mutattak jó szándékot, hiszen frissen lépett be Erdélybe az I. Károly által ekkor kinevezett új vajda, Szécsényi Tamás s megkezdődött a jogrend helyreállítása.

Később aztán kiderülhetett, hogy nem eszik annyira forrón a kását, mert a vár mégsem bukkan fel a káptalan tulajdonában, sőt később a helye is Torockógyertyános határába olvadt.

Mivel a ‘szád’ valamilyen nyílásra utal, régebben a közeli Kő-köz nevű sziklaszurkok melletti hegyek valamelyikén sejtettem a helyszínt. Azonban a tornai Szádvár példája is mutatja, a névadáshoz nem kell feltétlenül ilyen szoros kapcsolatnak fennállnia. Pláne, hogy a minap észrevettem a második katonai felmérésen a román Cetate, azaz ‘vár’ feliratot:

Torockógyertyános 2

Ugyanez a mai térképen:

Torockógyertyános tp1

Tehát a 884,4 m-es Data nevű hegyet hívták a középkorban Szádkőnek! Talán ez is – a közeli Székelykőhöz hasonlóan – a tatárjárás idején épülhetett a kanonokok mentsvárának?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s