Új helyi alkotmány

November 27-i ülésén új Szervezeti és Működési Szabályzatot fogadott el a csepregi képviselő-testület. Leegyszerűsítve: új alkotmányt adott az önkormányzatnak. Némi szépséghibája a dolognak, hogy a meghívóban csak a régi SzMSz felülvizsgálata szerepelt, azonban teljes cserére került sor.

Az új szöveg jobb, mint a régi volt! Kidolgozása sejtésem szerint a következő napon kinevezett új jegyzőhöz köthető. Tartalmát tekintve érdemi változást keveset tartalmaz, de az eddiginél rendesebben “gatyába van rázva”. Mint a lakosság széles körét érintő szabályozást illet volna előzetesen 30 napra közszemlére tenni és vitára bocsátani, ami nem történt meg. Ez persze csak akkor lenne gond, ha az illetékes kormányhivatal kifogásolná…

Tartalmilag nyilván “politikai” szándékokat is tükröz, hiszen nem biztosítja az előzőben még szereplő 2 perces állampolgári hozzászólás jogát. Igaz, el sem veszi, de a PM mérlegelésére bízza, szót ad-e az ülésen megjelent polgárnak?

Nem szerencsés az ülések összehívásának és az előterjesztések kiküldésének túlzott liberalizálása sem, ami az a garanciák és a korrektség rovására mehet.

Most nem kívánok részletes elemzésbe menni, csak egyetlen dolgot említek: a vagyonnyilatkozatokba való betekintés szabályozását. Míg nagyobb városok, pl. Szombathely esetében eleve fenn van pdf-ben a város honlapján minden vagyonnyilatkozat, ami bárki számára letölthető, addig Csepregen hatalmas titkolózás folyik.

Nem is érti az ember, mit rejtegetnek? Reméljük semmit! De akkor miért kell maximálisan megnehezíteni a betekintést? Ami ugyan törvény által biztosított jog bárkinek, akár az ország másik végéből is idejöhet valaki, hogy megnézze x vagy z vagyonnyilatkozatát…

Csepregen viszont két hétig is lehet packázni. Csak a személyes példa miatt jegyzem meg, hogy én már három (!) hete várok a lehetőségre. Ha az új SzMSz teljesen érthetetlen szándékú szabályát betartják, akkor viszont 8 nappal előre értesíteni kell a betekintést kérőt a lehetséges időpontról (talán 8 napon belüli garantált betekintés volt a szándék, csak rosszul sikerült a fogalmazás?).

Nem volna egyszerűbb kitenni a nyilvános* vagyonnyilatkozatokat a város honlapjára?

* a hozzátartozóké valóban nem nyilvános, az csak vizsgálat esetén tekinthető meg

Reklámok

Új helyi alkotmány” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s