Szent Miklós plébániák

Ma van a csepregi plébánia búcsúja. Szent Miklóst, mint jellegzetes városi patrónust tartják számon. Ünnepe már Szent László óta parancsoltnak számít. 1391-ben említik először a Szent Miklós templom plébánosát, mint csepregit. Ez indirekt formában arra is utalhat, hogy a középkorban még létezett másik plébánia, az egykori Boldogasszony akkor még nem volt Csepreg része.

Néhány Szent Miklós plébánia a teljesség igénye nélkül:

Abrudbánya, Bakabánya, Beszterce, Besztercebánya, Eperjes, Gyergyószentmiklós, Kapronca, Krapina, Losonc, Muraszombat, Nagyszombat, Segesvár, Torda, Veszprém, Zólyom…

A templom kapujában állok, az 1939-ben lefaragott gótikus kapuzat előtt:

IMG_0488

Reklámok

Szent Miklós plébániák” bejegyzéshez ozzászólás

 1. 1391-ben és a későbbi századokban is – forrásom szerint 1620-ig – Szent István király volt a csepregi felső templom védőszentje. E forrás szerint 1620-tól, véleményem szerint valamikor III. Nádasdy Ferenc rekatolizálása után lett Myray Szent Miklós a templom titulusa. (Az országbíró által építtetett lékai templomnak, melynek alagsorában a családi sírbolt található, szintén Myray Szent Miklós a védőszentje. Egyébként e templom oltárképe a csepregi születésű Kéry György festőművész alkotása.)
  Forrásom: Torma Margit: Szentek emlékei az egykori Sopron vármegyében a következőket írja a püspökről és emlékeiről:
  “Görög eredetű nevének jelentése néplegyőző.
  A 4. század 1. felében élt. Nem volt vértanú. A felebaráti szeretetet gyakorolta egész életében. Tisztelete már a 4. századtól elterjedt. Sok legenda fűződik nevéhez.
  A 14 segítő szent egyike. Oroszország, Görögország, Bari, ügyvédek, bírák, közjegyzők, gyógyszerészek, kalmárok, tőzsérek, fűszerkereskedők, parfümgyártók, parfümkereskedők, szőlőművesek, kertészek, sör-, pálinka-, és ecetfőzők, bortermelők, foglyok, halászok, tengerészek, vízen járók, hídépítők, vízimolnárok, pékek, gabonakereskedők, ministránsok, énekes fiúk, gyerekek, tanulók, tanítók, gyámok, búcsújárók, utasok, jegyesek, férjhez menő leányok, szüzek, jegyzők, mértékhitelesítők, szatócsok, szabók, vászonszövők, lenkereskedők, gombkötők, takácsok, méhészek, bábosok, csipkeárusok, vásárlók, gyertyaöntők, tűzoltók, hentesek, kőtörők, kőfaragók, szénhordók, zálogkölcsönzők és az esőért könyörgők védőszentje. Segít a pályaválasztás előtt állóknak. Közbenjárását kérik jó házasságért, ellopott tárgyak megtalálásáért, továbbá az igazságtalanul elítéltek, a tenger veszélyei, a vizek által okozott károk, tűzvész, tolvajok, a pokol hatalma és a köszvény ellen.
  Latin vagy görög rítusú püspöki ornátusban, aszkéta arccal, magas homlokkal, fehér szakállal, evangéliumos könyvön három golyóval vagy három kenyérrel ábrázolják, mellette három fiú vagy hajó, horgony, angyal mitrával, kádban vagy kád mellett három diák.
  Régen azt tartották, hogy aki Miklós napján fon, annak a görcs megfogja a kezét. Kör-nyékünkön máig is élő változatos Miklós napi szokások az adventi gonoszűző hiedelmek jel-legzetes megnyilvánulásai. Csornán és Szilben a régi egészségvarázsló szokásokat még ismerik. Locsmándon a Mikulás hintón érkezik a településre, az evangélikus istentiszteleten is meglepetés várja a gyerekeket. Pecsenyéden Mikulás-házikókat készítenek, és feldíszített nyírfavesszőből készítik a virgácsot. Csáván a gyerekek és a fiatalok krampusznak öltözve járják a házakat, apró ajándékokat visznek, és pénzadományokat várnak. (Wolf: Das neue Brauchbuch. 348-349. p.)
  Emlékei:
  Templomtitulus: Bodonhely, Császárfalu (1579), Csepreg (1620), Feketeváros (1418 előtt), Fertőrákos (1651-1777), Fertőszentmiklós (1324 előtt), Lajtaszentmiklós (1644-1683, ma Nagyboldogasszony templom), Nemesládony (1332-ben már volt), Kabold (1463), Pász-tori, Pecsenyéd (1229), Pereszteg (1646 előtt), Pervány (1870), Rábacsanak, Rábapordány (1870-ig), Rábaszentmiklós, Répcekethely (1239, 1. titulus, később Szentháromság).
  Kápolnatitulus: Lakfalva (1693)…
  Oltárkép: Csepreg – Szent Miklós templom (Johann Cimbal, barokk)…
  Dombormű: Csepreg – Plébánia homlokzatán…
  Céhzászlón: Sopron – Szent Mihály templomban molnárok zászlaja, másik oldalán Immaculata (1838)…
  Szobor a Peruska Mária zarándokhelyen: Horvátzsidány (Állíttatta a Magyar Pálinka Lovagrend; Apró Attila, 2006).
  Harangöntők relief-mintája: Sopron – Seltenhofer család fa reliefmintája. (Dr. Holl Jenő gyűjteményéből, 1750 k.)…
  Országos vásár: Fertőszentmiklós…”

  Válasz
 2. Feri!

  Egyértelmű középkori adatok vannak a Szent Miklós titulustól. Lásd Csánki III. 590. vagy Soproni O. II. 602.

  Válasz
 3. Nem ide tartozik, de jártam a város honlapján! S mit láttak szemeim? Nem is csodálkozom rajta, hogy korlátozzák itt Csepregen a képviselői vagyonnyilatkozatokba való betekintést! Pár érdeklődő nyugdíjason meg unatkozó, munkanélküli emberen kívül ki fog ráérni 8-án a megadott időpontban? Szerintem jó, ha 5-en megnézik majd!
  Képviselő uraméknak, asszonyoknak ezek szerint takargatnivalójuk van. Normális helyeken kiteszik a település honlapjára letölthető dokumentumként! Egyáltalán törvényes ez így? Bár I. Orbán uralkodása alatt én már semmin sem csodálkozom!

  Válasz
  • Az időpontot velem egyeztették, mert eredetileg én kértem négy héttel ezelőtt a betekintést. Ha már úgyis ott lesz a bizottsági elnök, végülis miért ne élhetne más is a lehetőséggel? Igazad van, nem mindenkinek jó egy délelőtti időpont, de hát így alakult.
   Tényleg jobb lenne simán kitenni a honlapra pdf-ként a nyilvános vagyonnyilatkozatokat. Most, nov. 27-én fogadták el a nehézkes szabályozást, miszerint vagy a pénzügyi bizottság elnökének, vagy két tagjának a jelenléte szükséges a megtekintéshez.

   Válasz
 4. lacus!

  Nyugi!

  Lesz olyan sajtóorgánum ahová kiteszik mindegyik csepregi politikusbűnöző vagyonnyilatkozatát!

  A tegnap értetlenkedésed lehet hogy hamarosan (alapos)gyanúvá fog válni…

  Válasz
 5. Ezzel akkora öngólt lőttek honatyáink/honanyáink, hogy érthetetlen. Mert mindenki arról pusmog, kinek mi takargatnivalója lehet!

  Válasz
 6. A “főnöknek” van a legnagyobb mindig…

  Nem sok, csak annyi ami majd kiveri a biztosítékot ha a Csepregiek megtudják!

  Elöljáróban annyit: “Másfél órás faggatózás és lekáderezés után veszi fel az alkalmazottjait!”

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s