Nyilvánosság vagy propaganda

Anno, a Kádár-rendszerben még agitációs és propaganda osztályai voltak az akkori állampártnak. Azok felügyelték, hogy a nyilvánosság különféle színterein, főleg a sajtóban és az elektronikus médiában milyen hírek, tartalmak s milyen tálalásban jelenjenek meg. Gondosan odafigyeltek, hogy csupa jó hírt halljanak a fejlett szocializmust építő elvtársak, elvtársnők és kedves barátok. Ha valami kevésbé pozitív tartalmú információ volt, az szóbeszéd, híresztelés formájában terjedt. A pártállami médiában még a bűnügyi hírek is inkább népnevelési célzattal említődtek meg. A negyven fölötti korosztályok még emlékeznek a “Kék fény” című tv-műsorra.

Jelenleg kísértetiesen hasonló a helyzet. Megy, sőt árad az egyoldalú kormányzati sikerpropaganda. Még a Statisztikai Hivatal is a régi időkre jellemző módon működik. Addig csoportosítják a számokat, míg valami tetszetős eredmény ki nem jön. Aki csak egyoldalúan tájékozódik s még szemellenzője is van, azt hiheti, Magyarország csodásan fejlődik, ilyen jó élet itt még tán nem is volt soha. A világ számos problémával küzd, de ezzel ellentétben kis hazánk a boldogság és a siker oázisa.

Kicsiben ugyanez elmondható az új csepregi PM agitációs és sikerpropagandájáról is. Csupa jó hírt olvasunk a sajtóban és az interneten, ha rákeresünk Vlasich Krisztián közleményeire. Hol kapunk 12 Millió ajándék pénzt, hol szakképzésről írnak alá megállapodást, hol ingyen tűzifát osztanak, hol új autót szereznek be.

Ha elolvassa valaki a PM decemberi Répcevidékben megjelent interjúját és kellően naív vagy vakhitű fidesz-rajongó, akkor tényleg derűsen tekinthet a kormányzati ígérvényekkel aládúcolt nagyívű tervekre. Minden elképzelhető földi jó kiáradására: utak rendbetételétől a közmunkások képzéséig, új gyümölcsöstől, feldolgozóüzemtől a benépesülő Iparterületig. Dettó ugyanaz, mint az országos fidesz-propaganda.

Amíg ki nem derül a valóság, ideig-óráig lehet velük ámítani. Nincs értelme részletesen elemezni, mert üres népámító propaganda szöveg. Tulajdonképpen szóról szóra hamisság, de hát a vakhitűek ezt az értékelésemet nyilván elutasítják. Ők ugyanis nem annyira ostobák, hogy ne látnának tovább az orruknál – vélik önmagukról…

Egy gond van csak, megint rosszul döntött a város. Újabb öt (?) évünk megy a pocsékba. Hacsak négy képviselő áprilisban fel nem oszlatja a testületet? Előbb sajnos nincs rá lehetőség. Bizonyos értelemben jól is van ez így. A 2015-ös költségvetésnél ugyanis mindenki feketén-fehéren látni és tapasztalni fogja a valóságot. A kitörési lehetőséget a helyi bevételek érdemi emelése – tudom nehéz és népszerűtlen dolgok ezek – jelenhette volna. Elmulasztották! Maradna még elvben a kiadások csökkentése. Az sem könnyű és nincs elegendő leépíthető kiadás. S ha bizonyos adók emelése népszerűtlen ügy, munkahelyek és szolgáltatások megszűnése még durvább dolog lesz. Minden népámító propaganda ellenére ugyanis a kiadásokat pénzben kell teljesíteni, abból pedig jövőre várhatóan kevesebb lesz még a mostaninál is!

Reklámok

Nyilvánosság vagy propaganda” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Témánál vagyunk!
  Hogyan képzeled a helyi bevételek növelését, mikor Te saját magad a propagandádban a helyi vállalkozok adójának csökkentéséről beszéltél? Konkrétan az iparűzési adó csökkentéséről!
  Aki reálisan gondolkodik, az látja, hogy multi ide már nem jön. Se főútvonalunk, se vasutunk.
  Az 1990-es képviselőtestület óriási mulasztása volt, hogy nem akkor hoztak létre ipari parkot- egy az Önkormányzat által létesített előközművesített területen.,ugyanis akkor még lett volna esély komolyabb iparteremtésre, ma már ennek lehetőségét hiányos infrastruktúrával nem látom.A történelem pedig nem szokta az elszalasztott esélyeket újra felkínálni.
  A másik- még nagyobb- akadálya az iparteremtésnek pedig a szakemberhiány. A magyarbálinti bunkóképző iskola ugyanis nem szakembereket, hanem félanalfabétákat termelt ki az elmúlt 12 évben, sok valamirevaló öreg szaki nyugdíjba ment,- akik anno még igényes és normális képzést kaptak- a helyükbe pedig nincs aki lépjen. Ugyanis az utóbbi 15 év tendenciája szerint csak a selejt ment szakmunkásképzőbe, a minőségi oktatást felváltotta egy semmire sem jó mennyiségi szemlélet. Nem véletlen, hogy az Audi már Szlovákiában meg Ausztriában keres szakképzett munkaerőt Győrbe!
  S aki hisz abban, hogy Vlasich Ágh Péter haverjaként majd ipart teremt s hoz Csepregre, az egy naív 4 éves gyermek fejével gondolkodik, aki hisz még a mesékben.
  Kitörési lehetőségként én egyedül a turizmus fejlesztését látom. A Te választási propagandádban szerepelt a góri vár rekonstrukciója, s szerintem uniós forrásokból ilyenekre kéne pályázni. Ha csak a fürdővendégek 10 %-át csábítanánk Cspregre programokkal, már nem járnánk rosszul. Itt a szőlőhegy finom borokkal, vannak horgászható tavaink, ezeket kéne jobban reklámozni, népszerűsíteni.
  Amit meg Ziembicki Erzsébet szalasztott el az elmúlt 25 évben, az meg az Ismerős Arcok táborhoz hasonló rockfesztivál, minden valamirevaló vasi városnak van már ilyen-e, ha úttörő kezdeményezésképp már a 80-as évek óta hagyománya lenne egy ilyennek, az is kitörési pont lehetett volna anno. De ma már ilyet sem lehet bevezetni, mert rengeteg helyen van és nem hat újdonságként!

  Válasz
 2. Részben igazad van, valóban az iparűzési adó csökkentését terveztem, de az építményadó és a telekadó egyidejű igen komoly megemelése mellett. Az eredménytől az össz-adóbevétel 70-90 %-os emelkedését vártam volna. Ez 2015. január 1-től lépett volna életbe, vagy ha nem tudtam volna keresztülvinni, inkább lemondok!
  2016 január 1-től pedig jöhetett volna kommunális adó helyett egy értékarányos helyi ingatlanok után szedett igazságosabb adónem, a mostani 8 Milliónál valamivel többet progresszíven beszedve. Ezt azonban csak alapos lakossági előzetes egyeztetések után javasoltam volna. A mostani adó ugyanis teljesen igazságtalan és csak jelentéktelen bevételt eredményez.

  Válasz
 3. Ebben egyetértek Veled! Csepregen 1990 óta a továbbélő kommunizmus tanúi vagyunk, hogy a kommunális adó kisnyugdíjasra, nagyvállalkozóra, egyszobás lakásban és kacsalábon forgó kastélyban élők számára is ugyanannyi. Ezen a gyakorlaton rég változtatni kellett volna, de egy kommunista diktátor által vezetett ország helyi hűbéresétől ez nem várható el, hisz a 16 %-os jövedelemadó mindenkire való kiterjesztése országos szinten is csak ezt sugallja.
  Viszont ha polgármesterként ilyen szándékaid lettek volna, a jelenlegi testületi tagok ezer százalék, hogy nem támogattak volna benne, hisz köztük ülnek olyanok, akiknek köszönhető ez a gyakorlat, – s lásd a vagyonnyilatkozatok sajátos titkosítását- a sumákolás, mutyizás tovább él!

  Válasz
 4. Hogy támogattak volna-e, nehéz megítélni. Így utólag sem akarok részletekbe menni, de áterőltettem volna, ha muszáj… Kemény módszerekkel is, ha szép szóval és racionális érveléssel nem megy! Viszont utóbbit preferálom.
  Nyilvánvalóvá tettem volna az egész lakosság előtt, hogy miről van szó s ellenállás esetén akár demonstrációt is szerveztem volna, meg név szerinti szavazást – persze mindez élő egyenes adásban is közvetítve.
  Ha elsőre nem megy a pozitív döntés, visszaadtam volna megfontolásra (“vétó”) és aztán a nyomás további fokozása. Legrosszabb esetben átmeneti intézkedések. Sokkal, de sokkal keményebb lennék, mint ahogy azt bármelyik eddigi PM-ről feltételezte bárki is.

  Válasz
 5. Olvasgatom a beírásokat és hozzászólásokat és csepregi lakosként el vagyok képedve. Figyelem, hosszú lesz az irományom, mert nálam most szakadt el a cérna. Akinek nincs ideje vagy türelme, az most hagyja abba az olvasást.

  Közel 2 hónapja lett megválasztva az új PM, és most már mindenki a fejét követeli. Miért is? Mert 60 nap alatt nem rakta rendbe az elmúlt 24 év mulasztásait? Mert nem dolgozta le az elmúlt – közel – 9000 nap adósságait? Mert van elképzelése és tenni is akar érte?

  Félreértés ne legyen! Nem vagyok Vlasich-fan, de helyben lakóként azt szeretném, hogy végre valami elkezdődjön! Hogy Csepreg fejlődjön, hogy valami végre – pozítív hangvétellel – történjen a városban.

  Vagy a fanyalgóknak és kritizálóknak az az érdekük, hogy minden változatlan maradjon? Ne legyenek új események, turistacsalogató rendezvények? Maradjanak a rossz utak, az elkeseredett és elvándorló helyi lakosok? Ez áll a háttérben?

  Kapja meg a bizalmat a nyugodt munkához a testület is, és Vlasich is, aztán majd lesz rá alkalmunk, hogy véleményt formáljunk az elvégzett teljesítményről.
  De a 8. percben ne akarjuk már meneszteni az edzőt, azért mert 0-0-ra áll a meccs…

  És itt megfogalmaznék egy gondolatot. Mindenki – aki kritizál – magában feltette már azt a kérdést, hogy ő mit tett Csepregért? Mivel járult hozzá a város fejlődéséhez?

  Ugye közismert a mondás: „Ne azt kérdezd, mit tehet érted a haza, hanem azt, hogy te mit tehetsz a hazáért!”

  Vagy csak a szájkarate megy?

  És megint aláhúzom háromszor is: nem a kritikával van baj! A megalapozott és előrevivő kritika segítheti és ösztönözheti a mindenkori döntéshozókat. De a felelőtlen – és néhol gusztustalan – vagdalkozások csak a feszültségeket gerjesztik, de a problémát soha nem segítenek megoldani.

  Pár aktuális témáról is van véleményem, ha már tollat azaz klaviatúrát ragadtam.

  A vagyonbevallás

  Ki az a naiv honpolgár, aki úgy gondolja egy 3000 lelkes városban, hogy bárki is el akarja és/vagy tudja titkolni a „vagyonát”? Hiszen – főleg akik régebb óta lakunk itt – szinte személyesen ismerjük egymást.

  A testület sem tette ezt, és nem is állt szándékában. Követte azt a – valóban szerencsétlen gyakorlatot – amit eddig is – évtizedeken keresztül.

  Mert ugyanúgy csak a hivatalban, csak a bizottsági tagok előtt lehetett betekinteni a vagyonnyilatkozatokba 4 évvel ezelőtt is, meg 20 évvel ezelőtt is.

  Amely maga a folyamat úgy hülyeség, ahogy van, de nem hiszem, hogy a tisztességtelenség és a sandaság állna ennek a hátterében. És azt állítani, hogy a testület el akarta titkolni a vagyonbevallását a köz elől, finoman szólva is barokkos túlzás…

  Az önkormányzati tanácsadó

  Személyesen még nem ismerem, de miért kell felette is egyből pálcát törni?

  Nézzük a tényeket! A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény rendelkezik az önkormányzati tanácsadó személyéről is. Kimondja, hogy csak felsőfokú diplomával és nyelvvizsgával rendelkező személy lehet önkormányzati tanácsadó.

  Ezért – bár nem tudom konkrétan, hogy milyen végzettsége van az ifjú hölgynek – de azt nem lehet feltételezni, hogy nem rendelkezik diplomával és nyelvvizsgával, hiszen akkor a törvény szerint fel sem lehetett volna venni.

  Másrészt a rúdtánc. Kis képzavarral élve, ezen is remekül lehet lovagolni, beszélni róla és sandaságokat bedobni a köztudatba. A tények bármiféle ismerete és tisztázása nélkül! Ha vette volna bárki a fáradtságot, hogy ennek utánanézzen, akkor a ’szellemi maszturbálás’ helyett érdekes tényeket talált volna.

  Röviden hadd idézek a Wikipédiából: „A rúdtánc az előadóművészet egyik formája, a tánc és akrobatika kombinációja. Táncelemeket tartalmaz akrobatikus trükkökkel vegyítve egy függőleges rúd igénybe vételével. A fitnesz és tánc egyre népszerűbb formája, amit hazánkban leginkább táncstúdiókban, vagy fitnesz termekben gyakorolhatunk. A világ számos országában rendeznek amatőr és profi bajnokságokat a sportágban.”

  És még egy rövid idézet: „A rúdtánchoz jelentős fizikai erőre, rugalmasságra és állóképességre van szükség. Amíg a sztriptíz klubokban az előadás részét képezi a vetkőzés és az erotikus mozdulatok akrobatikus elemek nélkül, addig a sportszintű rúdtáncban az előadó atletikus mozdulatokat hajt végre: felmászik a rúdra, pörgéseket végez, és erőelemeket mutat be. Az utóbbi esetben a felső test és a törzs jelentős fizikai ereje elengedhetetlen, ami folyamatos, kitartó, kemény edzést igényel.”

  A többi pedig itt elolvasható (ha valakit komolyan érdekel): http://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%BAdt%C3%A1nc

  És végül engedtessék meg egy személyes élmény: Tavaly a veszprémi színházban feleségemmel együtt élvezhettük egy színházi tánckar teljesítményét. Ahol időnként ugyanúgy része volt az előadásnak a rúdtánc. Amit akkor és ott a nézőtér vastapssal honorált.

  Más helyzetben pedig adott egy fiatal nő, akiről nem tudom, hogy a szabadidejében mit csinál, de azt ezek szerint igen, hogy az egészsége megőrzése céljából igyekszik keményen edzeni és a testét karban tartani. Ezért kell őt gyanúsítgatni és pellengérre állítani?

  Hol maradnak a tények?

  Végül a facebookon terjedő képről, ahol az egyik oldalon a kátyus út, a másik oldalon egy rúdtáncos hölgy látható.

  Látványos a kép, ezzel megint lehet(ne) revolverezni. De halkan hadd tegeyem fel a kérdést: Ezzel megint ki és mit akar bizonyítani?

  A bevezetőben is említett 60 nap alatt – amióta az új testület és a polgármester munkába lépett – keletkeztek ezek a kátyúk?

  És ki felel a kátyúkért? A rúdtáncos? Vagy Vlasich?

  És itt érünk el megint csak oda, hogy az ilyen és hasonló csúsztatásokra mi szükség van a már említett feszültségkeltésen kívül?

  Lacus fenti levele inkább közelebb áll az én ízlésemhez. Kritika úgy megfogalmazva, hogy megoldásokat is kínál rá. Ez az a magatartás véleményem szerint ami előrevisz, míg az egymás marása és gyalázása visszahúz oda, ahol jelenleg is bokáig járunk – a kátyúkba, képletesen a mocsárba.

  Válasz
 6. Farkas Tamás!

  A féligazságai tárházából, -például igaz, hogy Csepregen lakik minden képviselő, de a PM például Szombathelyen-, arra a következtetésre kell jutnunk hogy itt minden a legnagyobb rendben?

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s