2014 csepregi közmeghallgatása

Ahogyan többektől utólag értesültem, a városi honlapra is figyelő szférán kívül nem igazán tudatosult sokakban, hogy tegnap tartották meg a városháza tanácskozótermében az idei közmeghallgatást. Így is valamivel, de persze nem sokkal több résztvevő volt a korábbi években megszokottnál.

Vlasich Krisztián polgármester alaposan kihasználta az időt a megszokott verbális sikerpropagandára. A többi képviselő, köztük az év háromnegyedében még városvezető Király Árpád, a megszokott formájukat hozták. Rajtam kívül négyen szóltak hozzá a lakosság részéről, főleg a csapadékvíz elvezetés és a közterületek rendjével kapcsolatos témákban. A jó három kerek órán át tartó fórum kb. 90 %-át a tájékoztatók, képviselői beszámolók és a lakossági felvetésekre adott reakciók vették igénybe. Utóbbiak talán túlzottan is bő lére eresztve. Ha műfajilag kellene besorolni, akkor inkább a nyilvános fogadóóra lenne a találó. Egy-egy polgár bármennyire másokat is érintő konkrét panaszait, javaslatait nem annyira közmeghallgatás keretében kellene meghallgatni. Arra szolgál ugyanis a hétköznapi kapcsolattartás, netán a fogadóóra.

Talán én próbáltam példát mutatni a tömör, de valóban az átláthatóságot segítő, írásban is beadott javaslataimmal:
1. Kerüljenek fel a város honlapjára a képviselő-testületi ülések írásos előterjesztései.
2. Legyenek közzé téve a bizottsági ülések meghívói is.
3. Kerüljenek ki a honlapra a polgármester, a képviselők és a bizottsági kültagok elérhetőségei (lakcím, telefon, email).
4. Legyenek ugyanitt elérhetők a polgármester, a képviselők és a bizottsági kültagok vagyonnyilatkozatai.
5. Mutassa be a polgármester az újonnan belépett munkatársait. Érdekli a város közönségét az eddigi tapasztalatuk, képzettségük. Az ő elérhetőségeiket is kérjük a hivatal többi munkatársáéhoz hasonlóan közzétenni.
6. Mielőbb legyen újra élő közvetítés a képviselő-testület üléseiről.

Mindebből az 5. pont részben meg is valósult, ugyanis a PM úr név szerint bemutatta két új munkatársát, a városgondnokságot vezető Horváth Zoltánt és inkább asszisztensnek tekintett tanácsadóját, Orbán Tamarát.

Az ülés végén röviden és érdemben bemutatkozott a város új jegyzője, dr. Varga-Lazányi Irén is. Jó benyomást tett a hallgatóságra, mert fölösleges szószaporítás helyett személyes jellegű magyarázatot adott arra, miért választotta magának a közös hivatal vezetésével járó heterogén és sokszínű munkát.

Reklámok

2014 csepregi közmeghallgatása” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A minap hallottam egy pletykát, nem tudom, lehet-e neki alapja, vagy nem. Nos szóval egyik polgártársam elmélkedése arról szólt, hogy a jegyzőnő elbocsátása nem volt véletlen, hanem Vlasich bizonyos befolyásos választói ezt kérték tőle. Ugyanis -állítólag- nyílt titok volt, hogy a jegyzőnő elszánta magát arra, hogy az utóbbi 30 évben engedély nélkül épített kül- és belterületi ingatlanokat felmérje, adókat vessen ki rájuk. S ez bizony több vagyonos, befolyásos polgártársunk érdekei ellen ütközik. S ez az oka a menesztésének. Jó lenne már tisztán látni, nem ködösíteni s meg kéne előzni az ilyen és hasonló mendemondákat, ha van alapja, ha nincsen!

  Válasz
  • A helyi adókkal eddig is a mostani jegyzőnő, mint aljegyző foglalkozott. Nem a helyi “notabilitások” érdekeit szolgálja, sőt a mai PM-nek sem volt eddig a lekötelezettje. Elvben és gyakorlatilag is jól járhat vele a város. Ez persze egy gyors pozitív vélemény a részemről, mely inkább sejtés, mint bizonyosság. Az elődjénél jobbnak ígérkezik!

   Válasz
   • Nekem a jegyzőnő tevékenységébe nem igazán volt alkalmam belelátni, nekem két elődjével voltak problémáim, de velük nagyok! Ezért is érdekelne az oka, miért is kellett mennie, s szerintem az előző kettőt több ok lett volna elküldeni az egykori polgármestereknek, mint most pont őt! Mit csinált rosszul, tudja valaki?

 2. Lacus!

  Szerintem az utóbbi napok, hetek eseményei/fejleményei azt bizonyították hogy Vlasich és a képviselők nem szeretik, -csupán használják ezt a várost!

  Takarodjon az összes!

  Válasz
 3. bettercsepreg!
  Igazából mi miért is történik, ez az, amit nem tudok megítélni, mert információhiánnyal küszködünk! Nagyon fontos lenne a nyilvánosság, amiért DJ. is szót emel, mert minél kevesebb információval rendelkeznek valamiről a polgárok, annál jobban kombinálnak, s annál valószínűbb, hogy a közvélemény kizárása a döntésekből egyéni érdekeket szolgál!

  Válasz
 4. Lacus!

  A polgármester és a képviselők pedig kivétel nélkül azon vannak, -valószínűleg azért mert ez az ő érdekük is-, hogy semmiféle információáramlás ne legyen!

  DJ blogja és a facebook az ahol kiderül néha ez az, de jellemző hogy a helyiek nem mernek hozzászólni ott (saját nevükön semmiképpen se) csak a Csepregről elszármazottak!

  Válasz
 5. Az az igazság, én is csak felhasználónéven teszem, mert van egy réteg Csepregen, egy elvakult, megvezetett, korlátolt gondolkodású emberekből álló csoport, akik szerint aki elutasítja a FIDESZT és Orbánt, az nem ember, hanem valami alacsonyabbrendű lény! S sajnos elég sok közeli ismerősöm is ebbe a csoportba tartozik, s nekik sosem nyílik fel a szemük, mi is történik ebben az országban. Így is már több konfliktusba keveredtem ilyen emberekkel és nincs szükségem rá, hogy továbbiakat felvállaljak. Elég nagy szégyen ilyen szempontból Csepreginek lenni, hogy egyesekben tolerancia, a másik véleményének elfogadása nuku! A Szent Inkvizícióhoz tudnám hasonlítani ezt a rendszert, egyesek közülük az Orbánt nem vakon imádókat máglyára küldenék, mert benne sejtik az Antikrisztust!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s