Elárvult a csepregi múzeum

Tegnap értesültem Wellner Lőrinc tanár úr (1928-2014) haláláról. Mint általános iskolás diák, annak idején (1970-1974) tagja voltam az általa vezetett honismereti szakkörnek. Később is, régészként és muzeológusként egyaránt figyelemmel kísértem s a magam módján segítettem is az 1987-ig általa, majd 1993-2013 közt, tavaly elhunyt édesapám által vezetett felnőtt Honismereti Kör munkáját.

wellner_l

Most távozása nehéz kihívás elé állítja a helytörténeti gyűjtemény jövőjét illetően a várost. El kell dönteni, akarunk és tudunk-e a jövőben élni a tanár úr által létrehozott “Falumúzeum” által kínált lehetőséggel a város vonzerejének növelése és identitásának megerősítése érdekében. Komolyan kellene venni ezt a dolgot s azt hiszem nem csak a tanár úr emlékének, hanem önmagunknak is tartozunk ezzel. Az 1977-ben megnyílt kis múzeum sorsát 2015-ben új alapokra illene helyezni s folytatni kellene a Wellner Lőrinc és sok-sok segítője által idestova fél évszázada megkezdett munkát.

falumúzeum

(Ha számít valamit a szakértelem, mint “bolsevista trükk”, akkor akár rám is lehet majd ebben számítani.)

Reklámok

Elárvult a csepregi múzeum” bejegyzéshez ozzászólás

 1. A legmegfelelőbb személy itt Csepregen Te lennél D. J. a feladatra!
  Reméljük nem a Háromi-féle elhibázott intézmény-összevonósdi gyakorlata folytatódik, ahogy került Ziembicki irányítása alá a sport, egy olyan terület, amihez köze nincs!
  Vagy említhetném az óvoda és iskola összevonását, ami szintén nagy böszmesége volt Hárominak! Aztán kiderült, semmi megtakarítással sem járt! Csak olyanok szóltak bele egymás munkájába, akik nem értettek hozzá!

  Válasz
  • Elméletileg ez tényleg így lenne. Megvan hozzá a tapasztalatom és tudnék is mit kezdeni a feladattal. Hisz 15 éven keresztül (1987-2002) egy nagy múzeumban dolgoztam, tucatnyi kisebb egység dolgait is kézben tartva. Pár éve az országos múzeumi szakmai szervezet (a Pulszky Társaság) elnökségi tagjának is felkértek. A szakmai kaliberem szombathelyi, soproni múzeumokra szabott, tehát egy kicsit szűk lenne ugyan nekem ez a helyi kiskabát, de a profi múzeummá váláshoz most úgysincs pénze a városnak… tehát főállás az eleve kicsukva.

   Közalkalmazottként havi 3-400 ezer Ft-ba kerülne ugyanis egy kezdő muzeológus is, ami most irreális lenne Csepregen. Ráadásul akkor már gyűjteménykezelő és restaurátor is kellene a kötelező normatívák miatt. Hogy a tárlatvezetést, takarítást stb. már ne is említsük.

   Viszont egy arra jogosult vállalkozással lehetne jóval kedvezőbben is a feladatra szerződni. Ez egy rugalmas megoldás lehetne, kecske is jóllakott, káposzta is megmaradt alapon.

   Tehát olyasmit kellene megcélozni, ami több mint a mai, de kevesebb a már nagyobb múltú, szakembereket főállásban foglalkoztató városi múzeumoknál (Kőszeg, Sárvár, Körmend, Kapuvár stb,). Kérdés, hogy van-e igény ilyesmire Csepregen?

   Érdeklődéssel várom, vajon a város vezetése megkeres-e?

   Válasz
   • Tudod mi a valószínű?
    Meg fogják keresni a Ziembicki Erzsébetet, vonja össze a kultúrházzal! Azt hiszed számít Csepregen valamit is a hozzáértés, a szakma? Még az a szerencse, hogy az iskola fenntartása kikerült az Önkormányzat alól, mert még az is lehet, hogy valamelyik pedagógust bízták volna meg a feladattal! Pontosabban ha hozzáértőt, akkor természetesen nincs vele problémám, de ez a legkevésbé sanszos szerintem!:$

 2. Lacus!

  Ha nem akar semmit sem kezdeni vele a város, akkor mindegy kinél vannak a kis kiállítás kulcsai s az is mindegy, mi van/lesz a nem kiállított gyűjteményrésszel. Elviszik-e azt a szombathelyi múzeumba, netán részben újra magántulajdonba kerül? Nem tudom, vajon most mennyire van komoly leltára? Ráadásul az Eperjessy-féle bútorok sorsa is rendezetlen évek óta…

  Annyira azért nem vagyok ma született, hogy azzal számoljak, mindenképpen rám lesz itt szükség. Normális helyen persze természetes volna, hogy a helyben élő szakemberhez fordulnak, de itt nem feltétlenül lesz így. Itt mindenki okosabb ugyanis s mindent jobban tud másoknál. A hozzáértés manapság inkább ellenjavallt s hogy közpénzt Csepregen netán komoly dologra fordítsunk? Nem tudom, az lehetséges-e?.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s