Németújvár favára?

Tegnap újra gondolkodtam Németújvár korai történetének kérdéseiről. Lévén a történelmi ország egyik legjelentősebb vára, bőven van mit elemezni vele kapcsolatban.

Kézai Simon krónikája szerint Wolfer, a Kőszegiek őse favárat épített, majd bencés kolostort is alapított itt, ahol végső nyughelyet biztosított magának. A kolostor alapításáról szóló oklevele 1157-ből fenn is maradt. A Képes Krónika szerint azonban a favár nem itt, hanem Héderváron épült volna. Ez azonban Domanovszky Sándor neves krónika-kutató szerint csak utólagos betoldás, tehát mégiscsak Németújvár a favár építés helyszíne?

Tény, hogy mindkét helyszínen folyt már kisebb mértékű régészeti kutatás, de sem Németújváron, sem Héderváron nem kerültek még elő a “castrum ligneum” maradványai. Magam 1996-ban, doktorim írásakor talákoztam először a kérdéssel, nem sokkal a góri favár 1993-ben befejezett ásatása után. Úgy gondoltam, hogy Németújváron is a górihoz hasonló, kisméretű castrum ligneum lehetett. Ahhoz megfelelő helyszín pedig a nagy németújvári várhegy kis lejtókúpja, ahol ma az Árpád-kori eredetű Szent Jakab templom áll a temetőben.

IM001021.JPG

Tény, az ország számos pontján ismerünk hasonló szituációt, ahol kisméretű Árpád-kori vár területén az ásató szerint utóbb templom épült (Galgamácsa, Kerepes). Vagy ezeket mégis templomerődítésként volna helyes értelmezni? Több a kérdés, mint a biztos válasz…

Reklámok

Németújvár favára?” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s