A Héder-nemzetség és Németújvár

Tegnap Németújvár kapcsán került elő az ott monostort alapító Wolfer és testvére Héder – a Kőszegiek, Héderváriak, Köcskiek közös őseit adó – híres német eredetű nemzetsége.

A jövevény, latinul advena nemzetségek listája a 13. századi krónika szövegek érdekes fejezete. Ténybeli állításait az eddigi történészek Mályusz Elemértől Tóth Endréig már ízekre szedték s legtöbbjüket tévesnek ítélték. Persze ezen nem kell csodálkozni, a családi hagyományok még ma is gyakran pontatlanul, a múltat kissé módosítva, megszépítve öröklődnek.

A krónikások szerint a Héderek ősei Géza nagyfejedelem idején (972-997) jöttek be Magyarországra. Kétségtelen viszont, hogy Wolfer és Héder a 12. század közepén, II. Géza király uralkodása alatt (1141-1162) bukkantak fel okleveles forrásainkban. Mivel az advena-névsor szerint ők voltak a Héderek ősei, kézenfekvő volt a feltételezés, hogy valaki összekeverte a két Gézát. A feltételezés idővel “ténnyé” szilárdult.

Érdekes módon, a talán legnagyobb hatású 20. századi magyar középkort kutató történész, Györffy György (1917-2000) nem vett tudomást erről, Hédert Géza fejedelem-kori beköltözőnek tartotta. Végülis alighanem neki volt igaza! Ha a Wolfer-Héder testvérpár lett volna a nemzetség őse, akkor aligha szimplán Héder lenne a nemzetség neve. Ugyanakkor másfél évszázados lyuk keletkezne Győr megye és a Szigetköz, Hédervár környéke történetében is, ha csak a 12. században költözött volna be oda Héder.

Alighanem az lesz a helyes megoldás, ha a 12. század közepére csak a Kőszegi és a Hédervári ág szétválását tesszük. Ezek után újra kérdés, hogyan értelmezzük a németújvári (hédervári?) favár(ak) építését? Wolfer bencés monostor alapítására 1157-ben egy korábbi, már felhagyott vár területén került sor?

nemetujvar660

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s