Taksony és Levente sírja

Tegnap ismét közzétettem Árpád sírjával kapcsolatos megfejtésemet. Ehhez Taksony († 972) és Levente († 1046) temetkezési helye segített hozzá.

Utóbbiakról annyit tudunk, hogy a nagy pogánylázadást követően fiatalon elhunyt Levente herceget a krónika tudósítása szerint, végakaratát teljesítve dédapja, a még “pogány módra” eltemetett Taksony nagyfejedelem mellé helyezték végsó nyugalomra. Minderre Taksony faluban került sor.

Taksonyt nem titokban temették el, ahogyan azt nomád fejedelmeknél sokan feltételeznék, hiszen sírhelye még halála után háromnegyed évszázaddal is ismert volt. Szent István nagyapjáról lévén szó, utóbbi nyilván megemlékezett valamilyen módon a dinasztia őséről. Leginkább templom emelésével!

Ez az analógia juttatta eszembe az óbudai Fehéregyháza templomát is, mint Árpád nyughelyének későbbi keresztény emlékművét. Hiszen Anonymus is csak úgy tudósíthatott Árpád sírjáról, ha az ő korában az még közismert volt – éppen Fehéregyháza révén.

Tehát a fentiek alapján joggal gondolhatjuk, hogy Taksony nagyfejedelem és Levente herceg sírjai a régi, ma már nem létező taksonyi templom területén, a Kirchenbergen voltak s talán még vannak is a földben.

Taksony 1

A 18. században már szőlőkkel beültetett hegy parcella beosztása alapján a 16-os számú lehet a középkori templom helye:

Taksony-Kirchenberg 1849

Ugyanez a mai térképen:

Taksony tp1

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s