A királyok sírjai

A napokban Árpád, majd Taksony nagyfejedelmek, illetve Levente herceg sírhelyeivel foglalkoztam. Szent Istvántól IV. Károlyig uralkodott 54 királyunk közül a Habsburgok prágai (I. Ferdinánd, Miksa, Rudolf) és bécsi (II. Mátyás, III., IV., V. Ferdinánd, I. és II. Lipót, I. és II. József, III. Károly, Mária Terézia, I. Ferenc és I. Ferenc József) sírjai megvannak. II. Ferdinánd gráci mauzóleuma és az utolsó király madeirai sírja szintén ismertek.

A középkori magyar királyok közül az eddig III. Béla és felesége Antiochiai Anna, újabban viszont Könyves Kálmán és felesége Felícia királyné temetkezéseinek meghatározott, 1848-ban előkerült székesfehérvári leletein kívül I. Endre tihanyi sírja említhető csak.

Viccesen hangzik, de a Mátyás templomban Ferenc József által állíttatott neogótikus síremlékben III. Béla néven Kálmán csontjai pihennek. Elvileg talán megvannak a székesfehérvári bazilikában eltemetett további 13 király (I. és IV. István, II. és III. Béla, II. Géza, II. és III. László, I. Károly, I. és II. Lajos, Albert, I. Mátyás, II. Ulászló) csontjai, de kiválogatásuk mindeddig nem járt eredménnyel.

Nagyváradon a székesegyházban temették el I. (Szent) Lászlót, Zsigmondot és első feleségét Mária királynőt. Ugyanitt a premontrei kolostorban II. Istvánt.

Püspöki székesegyházakban nyugodott Pécsett Péter király, Vácott I. Géza, Egerben Imre király és Csanádon IV. László. Az esztergomi érseki székesegyház csak egy király, III. István sírjával büszkélkedhetett.

Bencés kolostorban temetkezett Sámuel király Abasáron, I. Endre Tihanyban és I. Béla Szekszárdon. Meggyilkolása után II. Károlyt is a visegrádi bencés rendházban temették el.

II. Endre az egresi ciszterci apátság templomában talált nyughelyet. IV. Béla az esztergomi, III. Endre a budai várbeli ferences kolostorban temetkezett. V. István a Margit-szigeten, a domonkos apácakolostorban.

Salamon király a helyi hagyomány szerint az isztriai Polában (horvátul Pulában) halt volna meg. Ezt azonban a történészek általában nem fogadják el. Vencel király a Prága külvárosának számító Königsaal (Zbraslav) ciszterci kolostorában, Ottó király a bajorországi Landshut-Seligenthal ciszterci apácakolostorában nyugszik. V. László – a második Habsburg – a prágai Szent Vitus székesegyházban pihen.

Szapolyai János földi maradványai, akit eredetileg a székesfehérvári koronázó templomban helyeztek elődei mellé öröknek vélt nyugalomra, egy török intézkedés következtében átkerültek a külvárosi Szent Mihály templomba.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s