Kurszán vára – egy lehetséges helyszín

A magyarországi várak történetében kiemelt hely illetné meg Kurszán várát, pláne ha többet tudnánk róla. Későbbi oklevelekből nyilvánvaló, hogy az óbudai szőlők közt még a késő-középkorban is ismerték a helyet. Anonymus szóhasználata arra utal, hogy művének megírásakor is már csak a vár neve volt ismert, de az már nem funkcionált.

A latin alakból rekonstruálható magyar Kurszánvár név mögött vajon a nemzetség névadó őse, Árpád fejedelem-társa áll-e, vagy valamelyik ugyanilyen nevű leszármazottja? Nem tudjuk.

Györffy György nomád analógiák segítségével a honfoglaló fejedelemhez vélte kötni s helyét Aquincum nagy katonavárosi amfiteátrumával vélte azonosnak. Ezzel azonban komoly probléma van! Régészetileg alaposan feltárt objektumról van szó, ahol sem későbbi ráépítés, sem a bejáratok elfalazása nem volt megállapítható. tehát ha valamit biztosan tudhatunk, az az, hogy Kurszán vára nem itt volt. Felmerült lehetőségként a kiscelli kolostor helye is, de ott a terep biztosan nem utal erődítettségre.

Korábban, jobb híján a Dunához legközelebbi egykor szőlővel beültetett – napjainkra már elbányászott – magaslatra gondoltam. A fennmaradt térképi ábrázolások azonban itt nem utalnak várhelyre.

Tegnap azonban találtam egy 1823-as ábrázolást, melyen egy 70 x 30 m-es ovális, körülárkolt terület látszik:

Óbuda 1823

Ezzel is van két probléma. Az egyik az, hogy a többi térkép nem ábrázolja ilyen szépen, ami persze könnyen magyarázható – lévén szó a szőlők közti részletről, nem volt különösebben fontos. A másik, hogy sajnos azóta ezt is elbányászták.

Mégis, azt kell mondjam, megfelelhet az oklevelekben említett Kurszánvár helyének.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s