Gondolatok a múzeumról

Csepregen 1977 óta létezik a “Falumúzeum” felirattal ellátott egykori járásbírósági, később tanácsi épületben elhelyezett helytörténeti gyűjtemény. Alapítójának és tavaly év végéig életben tartójának, a decemberben elhunyt Wellner Lőrincnek a közléséből tudjuk, hogy megnyitását mintegy 30 éves gyűjtőmunka előzte meg.

Egy biztos, az eltelt közel 40 évben a gyűjteményt mindenki a tanár úr személyes ügyeként kezelte s nem is akart beleszólni a helytörténeti gyűjteménnyel kapcsolatos kérdésekbe. Most emiatt is komoly űr támadt s felmerül a hogyan tovább kérdése! Különösen, hogy az amúgy múzeumi szempontból laikus alapító nem nevelt ki magának a gyűjteményt ismerő, azt továbbvinni, horribile dictu továbbfejleszteni képes utódot.

Persze – tegyük hozzá – a város is csak elvolt a “múzeummal” (amely sajnos nem használhatja a nevet, mert nem felel meg a törvényes szakmai minimál feltételeknek). A tanár úr munkásságát díszpolgári címmel ismertük el s havonta némi aprópénz jutott a kiállítás látogathatóságának biztosítására is.

Most fel kell tenni a kérdést: mit akarunk kezdeni a jövőben a “múzeummal”? Különösen, hogy azóta egy újabb értékes adományt is kapott Csepreg, amelyikkel kapcsolatban szintén nehezen jön létre valami méltó megoldás.

Amatőrizmus vagy profizmus legyen? Előbbi nem igazán jó semmire – van is múzeum meg nincs is, utóbbira meg nincsen pénz. Szkülla és Kharübdisz közt kell átvinni a hajót. Keresni kell egy hozzáértő kormányost, az sem baj, ha nem amatőr az illető…a pénz hiányát meg át kell hidalni valahogy!

falumúzeum

Gondolatok a múzeumról” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Mint már egyszer említettem, meglepne, ha nem a szokásos jó csepregi reakció következne: ” Csapjunk mindent a művelődési házhoz” címmel. Ahogy anno a sportot is odacsapták hozzá nem értő vezetőink teljesen laikusok kezébe, akiknek köze nincs hozzá.

    Válasz
  2. Nem biztos, hogy ördögtől való a Művházzal való közös működtetés, hiszen önálló intézményként sokkal drágábban lehetne finanszírozni. A takarítás, a nyitva tartás, sok szakismeretet nem igénylő múzeumi “segédmunka” elvégezhető szakember nélkül is. Más kérdés, hogy egy nem főállású szakembert viszont illuzórikus lenne Csepregre hozni. Viszont lehetne találni olyan egyetemi végzettségű, tapasztalt muzeológust, akivel lehetne tárgyalni megbízásos jogviszonyról, bizonyos feladatok alkalmi vagy akár rendszeres elvégzésére.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s