Répcementi Múzeum

“Ábrándozás az élet megrontója,
Mely, kancsalúl, festett egekbe néz.”

Idézhetnénk Vörösmartyt a most átmeneti helyzetben lévő csepregi helytörténeti gyűjtemény kapcsán. A mottót csak a kötelező pesszimizmus íratja le velem, de a konkrét dologban inkább vitatkoznék a költővel!

Tény, Csepregen közel negyven éve működik, vagyis inkább csak pislákol a “Falumúzeum” felirattal ellátott helytörténeti gyűjtemény. Sok más társához hasonlóan a honismeretei kör tagjai által kezdeményezett gyűjtés révén, amatőr, műkedvelő módon keletkezett. Nagyobb társaihoz (Kőszeg, Kőrmend, Sárvár, Vasvár) képest nem alakult a szó jogi és tartalmi értelmében vett múzeummá, hanem eddig megmaradt egy kiállítóhely és egy ki tudja milyen mélységben rendezett gyűjtemény szintjén. Aktív pedagógusként, majd nyugdíjasként is egy biológia-földrajz szakos általános iskolai tanár, Wellner Lőrinc gondozta s vette nyilvántartásba a rendkívül heterogén (néprajzi, helytörténeti, régészeti, ipartörténeti, természettudományi, numizmatikai, hadtörténeti) anyagot.

Az alapító halála nehéz kihívás elé állította a várost. Nem csip-csup napi ügyről, hanem most tényleg fontos döntésről van szó. Ennek skálája a semmitől a nagyszerű jövőig, a szivárvány minden árnyalatát jelentheti. Végülis a legnegatívabb lehetőség, hogy nem csinálunk semmit s aztán majd csak lesz valahogy.

Az elképzelhető maximális ideáliterv pedig akár egy Répcementi Múzeum megvalósításának ötlete s az efelé mutató lehetséges kezdő lépések megtétele is lehet. Ez esetben célként lehetne kitűzni a Közép-Répcemente, mint történelmi kistérség múltjának, emlékeinek kutatását és színvonalas, tartalmas, érdekes és korunk követelményeinek megfelelő, vonzó bemutatását. Így Csepreg visszakaphatna valamit, ha “csak” kulturális értelemben is, egykori központi szerepéből.

Mindenek előtt azonban az átmeneti helyzetet kell megnyugtatóan kezelni.

Reklámok

Répcementi Múzeum” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Nem a témához tartozik, de a Vas Népében olvastam hétvégén az újabb Vlasich-féle sikertörténetet!
  Ágh Péter lobbizásának köszönhetően 55 millióhoz jut a város!
  S még mondjad mindig tovább azt, hogy semmit nem csinál a Vlasich!

  Válasz
 2. Örülni lehet, ha nem elvesznek, hanem hoznak pénzt. Köszönet érte. Persze nem árt megnézni, a tavalyi naptári év fordulásakor hasonló módon mennyit kapott a város. Akkor 2013/2014 átmenetekor két részletben 89 M Ft jutott. Nem fitymálom a mostani, hasonló helyzetben kapott 55-öt ezzel, most éppenséggel csak ennyi jutott. Várjuk a további támogatást, meg figyeljük a költségvetési tervezést is, mert én azért nem lennék nyugodt (de lehet, csak én nem vagyok elég jól tájékoztatva?)

  Válasz
 3. Lacus!

  Még az óév utolsó napjaiban kukorékolta tele Vlasich az ominózus 55 millióval a facebook-ot, -csodálom hogy még nem hallottál róla!

  Olyasfajta politizálás az övé, (érdemes megnézni az oldalát) mintha egy dolgozó a következőképpen kommentálná amikor megkapja a fizetését a vállalattól ahol dolgozik:

  “Tájékoztatom a családtagjaimat és az ismerőseimet hogy a múlt hónapban jól elvégzett munkámnak köszönhetően a Gipsz Jakab Igazgató Úr által vezetett Bivalybasznádi Békatartósító Kisszövetkezet a mai napon 163 211 Forintot utalt a bankszámlámra!”

  “Egy a jelszónk, tartós béka
  termelésünk ezer véka!”

  -Tisztelettel, X. Y. a Bivalybasznádi Békatartósító Üzem minőségellenőre!

  Válasz
 4. Nem hallottam, mivel nem vagyok rajt a fészbookon, még ellenállok!
  Azért az az 55 milka nem (csak) a Vlasich fizetése!
  Szerintem a különbség ott van, hogy ehhez a pénzhez a város már januárban hozzájutott, mikor tervezni lehet a kiadásokat, s nem decemberben, mikor a kifizetetlen számlák kiegyenlítéséhez használják fel! S a mindenkori testületek miért is fogadtak el hiányokkal költségvetéseket, volt idő, mikor állambácsi nem tömködte be a lyukakat! A mostani testületnek, polgármesternek ott lesz a felelőssége, ha év végén mégis hiány mutatkozik majd a város kasszájában, nos akkor semmirevaló mind és rosszul végzik a dolgukat!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s