Daruvár, azaz Podborje

Az újkori Daruvár több kisebb középkori település utódaként keletkezett a 18. században. Ezek közül a Podborje nevűben állt egy Kővár nevű castellum. A nem túl távoli pozsegai Kővár castrumtól (horvátul: Kamengrad) való megkülönböztetésül a magyar történelmi földrajz megalapozója, Csánki Dezső Hévízkővárnak nevezte.

Taube 1778-ban megjelent Szlavóniáról szóló leírása:

„Daruvártól délnyugatra, a régi idők egy másik emléke látható, egy gyönyörűséges, ám már zömében romba dőlt palotáé, melynek töredékei is arról tanúskodnak, hogy itt egy csodás alkotás volt. A földszintje még teljesen egyben van, de a belső részeit az ellenség, vagy az idő vasfoga elég jelentősen megrongálta. Széttört oszlopok, megrepedt boltozatok, boltívek, koszorúk, oszloplábazatok, stb. kandikálnak ki a földből, vagy csak eldőlve fekszenek rajta, s bozótos takarja az egykori kastély területét… Az omladékok alól, kőből faragott emberek képe meredezik ki, akik a templomosok nagymesterének ruházatához hasonló rendi öltözetet viselik…” (Szatanek József fordítása)

Tegyük hozzá, a 100 éve még fotókon szereplő romok azóta eltűntek. Ugyan mindezt egy középkori adatokban egyáltalán nem szereplő, valószínűleg újkori félreértés kapcsán “keletkezett” Szent Ilona titulusú bencés apátságra vonatkoztatják, de kézenfekvőbb megoldás is van.

A daruvári Gradina (magyarul: várrom) lehet a középkori Kővár, más néven Podborje castellum helye:

Daruvár 1

(a város északkeleti részén, a Stari Slavikon a másik nyílnál római erődítmény lehetett)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s