Csepreg ostroma 1457-ben

Lakóhelyem, Csepreg vára – pontosabban az itt Nankenreiter Nabokodonozor vezette profi zsoldosok által 1454-ben emelt erődítmény (fortalicium) kérdéséről már 2002-ben írtam:

http://www.oroksegvedelem.hu/hol_volt_a_csepregi_var/

Ugyanezt a problémát pár éve Nógrády Árpád vette alaposan górcső alá: Csepreg ostroma és Sárvár bevétele 1454-ben. In: Vasi Szemle LXIV. (2010) 685-697.

Ő derítette ki, hogy ezek az események a zsoldosok és megbízóik közti elszámolási nehézségekkel álltak összefüggésben. Arra is rávilágított, hogy a világhírű törökverő Hunyadi János – ostromágyúk hiányában – 1454-ben hiába jött Csepregre, nem boldogult Nankenreiterékkel.

2012 októberében egy helyi kutató, Varga Dániel a helyszínen, a mai Boldogasszony-kápolna mellett megtalálta III. Zsigmond tiroli gróf krajcárjának ezüstözött réz hamisítványát:

érme2

érme1

Ezzel bebizonyosodott a 2002-ben megfogalmazott feltevésem helyessége , hiszen Nankenreiterék csepregi megjelenésük előtt éppen a tiroli gróf zsoldjában álltak!

Itt azonban nem értek véget az események, holnap folytatjuk!

Reklámok

Csepreg ostroma 1457-ben” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Igaz az a csepregi legenda, hogy már a tatárjárás előtt is létezhetett a Csékédi dombon magyarok lakta település és temploma is lehetett a Boldogasszony- kápolna helyén?

    Válasz
  2. Biztosan létezett a tatárjárás előtt is Csékéd, hiszen egyetlen említése 1255-ből ismert s nyilván évszázados múltja volt már akkor. A temploma azonban nem a Boldogasszony s nem is a mai emlékkereszt helyén, hanem délebbre, a tényleges csékédi területen volt. Helyét a közelmúltig egy kereszt jelölte, melyet elszántottak.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s