Történelmi távlat, 167 év

Ma van elvileg legszebb nemzeti ünnepünk, az 1848-as polgári forradalom évfordulója. Az akkor megfogalmazott 12 pont nagyobbik része sajnos újra aktuális. Itt az idő, most vagy soha…rabok legyünk, vagy szabadok? Egyelőre nem látszik átütő igény az utóbbira.

A nemzetvesztő, ahogy hallom nem mer kiállni 9-kor a leszegett fejű Kossuth szoborral díszített téren az ünnepi zászlófelvonáson a nyilvánosság elé, csak két csicskása képviseli majd.

Amúgy pedig lényegében az 1848 előtti állapotok visszaállítása zajlik a felvilágosodás előtti eszmék jegyében. Az elnyomott milliók lebutítására és kizsákmányolására épülő munkaalapú társadalom létrehozása jogfosztott és kiszolgáltatott munkavállalókkal.

A törvény előtti egyenlőség már rég nem létezik, az egyik haver neje a legfőbb bírói hatalom kezelője s míg az egyik szemében a szálka is bűn, a másikéban a gerenda sem számít.

A közteherviselés úgyszintén nem létezik, a haverok és a tolvajtársak javára zajlik a nemzeti jövedelem átcsoportosítása. A legszegényebb is arányaiban ugyanannyit adózik, mint a kő gazdag.

A sajtószabadságról ne is beszéljünk. Mindössze néhány – kevés embert elérő – elgyávult független,nyomtatott és elektronikus sajtótermék létezik. Mindösszesen az a kérdés, halljuk-e majd a Magyar Nemzeti Múzeum kertjéből az 1848 eszméinek meggyalázóját kifütyülők hangját, vagy majd technikailag kíszűrik még azt is a “közmédia” adásaiból.

Egy biztos, a nemrég felavatott Kossuth-téri szoborcsoport hűen ábrázolja hazánk jelenlegi helyzetét s hangulatát. Ha magyarázatot kell írni alá, kb. ilyesmi lehetne. “ezt jól elb…tuk fiúk!”

Kossuth szoborcsoport

Mikor emeljük fel végre a fejünket s mikor leszünk újra méltók 1848-as elődeinkhez?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s