Népszavazás – van rajta sapka?

Van rajta sapka, akkor az a baj, ha meg nincsen, akkor az a baj. Gondolhatja, aki ismeri Orbánék törvényalkotási logikáját és rendszerük működési mechanizmusát.

Mindez a tegnap bejelentett 19 kérdésből álló népszavazási kezdeményezésről jutott az eszembe. Sokan úgy vélik, Magyarországon csak olyan népszavazás lehetséges, amelyet maguk Orbánék írnak ki. Minden mást megakadályoz formai vagy tartalmi hivatkozással az orbánhű “nemzeti” választási bizottság, vagy a szintén orbánista többségű alkotmánybíróság.

Mégis, ma reggel elolvasva a kérdéseket, úgy látom, hogy azokat nehéz lesz tartalmi érvekkel elutasítani. Látszik a megfogalmazásukon, hogy gondosan megfontolták azokat az ún. Alaptörvénnyel való összhang szempontjából, amelyik úgymond a mai rendszer “sziklaszilárd” fundamentuma (a macskaköröm annak szól, hogy azért a három év alatt legalább ötször módosították).

Tehát ha a kérdésekbe nehéz belekötni, akkor még a nehezen érthetőség, bonyolultság érvét lehet előszedni. Bár – őszintén szólva – a kérdések elég egyértelműek s részletes hátterüket és érdemi céljukat egy kampány során el lehet magyarázni.

(Számomra csak a 7. az, ami első olvasásra kérdést vet fel! Miért kell törvényt hozni az EU zöldenergiával kapcsolatos irányelvéről? Talán a paksi beruházás miatt?)

Summa summarum, érdeklődéssel várom a fejleményeket. Engedik-e vajon az aláírásgyűjtést? Ha nem, akkor rövid úton ejteni kell a békés változás lehetőségét s radikálisabb irányba kell indulni.

Ha engedik, akkor viszont nyilván időhúzásra játszanak majd s alkotmánybíróságra viszik a kérdéseket. Tehát legjobb esetben is kb. egy év múlva lehet népszavazást tartani. Nem tudom, kitart-e addig a rendszerrel elégedetlenek türelme?

Összegezve az elmondottakat: tényleg jó lenne békés úton lebontani az Orbán-rendszert. Erre alkalmas eszköz lehet(ne) a népszavazás. A 19 kérdésre 19 igen!

A kérdés csak az, ez az út járható-e? Hazánk érdeke, hogy ez mihamarabb kiderüljön.

Reklámok

Népszavazás – van rajta sapka?” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Végigolvastam a 19 pontot, -ezek szerintem nem népszavazásra bocsátandó kérdések!

  Inkább egy szakbizottság megvitatandó pontjai lehetnének. Keveseket fog lázba hozni egy esetleges népszavazás ebből a 19 kérdésből!

  A nép a 300 forintra ugrik, a rezsi költségekre, az internetadóra -olyan ez mint a facebook! A gagyi kell!

  Válasz
 2. A lószart lesz itt forradalom meg előrehozott választás. Láttátok a Múzeum-kertben a Viktort tapsoló tömeget? Azok nem fizetett tapsolók voltak, akik közömbösen összecsapkodják a tenyerüket. Az ő meggyőződésük, lelkesedésük belülről jött, úgy isszák a vezér szavait, mint a sivatagi szomjazó az életmentő vizet. Nos, amíg így tudják fanatizálni a tömeget ( megjegyzem, csepregi személyt is láttam a tapsolók közt), addig csak hiú ideákat kergetsz, s becsapod önmagad az illúzióiddal, D. J.!

  Válasz
 3. Ne haragudj bettercsepreg, nem közlöm, mert túl könnyen beazonosítható lenne az illető, én meg úgy vagyok vele, hogy mindenkinek a maga lelkiismeretével kell elszámolnia, hol mutatkozik nyilvánosan, kinek, mikor tapsol. Ha Gyurcsány nagygyűlésén venne részt, akkor se tenném, csak megakadt a tapsoló tömegben rajta a szemem, mikor a tévében totál közeliből ráközelítettek. Találkozhatsz vele a helyi fideszes megmozdulásokon.Én is nagyon rossz néven venném bárkitől, ha bárhol vagyok és valaki kiszúr, hogy reklámoznának.
  Igazából azért írtam most, hogy a döbbenettől szóhoz se jutottam, mikor láttam azokat a fanatikus, áhítatról árulkodó arcokat, mintha valami drogot szedettek volna be velük a rendezvény előtt. Hús-vér zombikat láttam, akik szomjúhozták és itták a vezér minden szavát. Ezek mindegyike olyan ember lehet, akik gondolkodás nélkül beleeresztenének egy géppuskasorozatot a máshogy gondolkodókba.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s