Csepregi kastélyok

Több mint két éve, hogy összedőlt az egykori csepregi Nádasdy (Draskovich, Jankovich, Schöller) kastély parkjában álló teaház. Jellemző mai műemlékvédelmünk “hatékonyságára”, hogy – noha rögtön jeleztem írásban és szóban minden lehetséges helyen a gondot – azóta sem történt semmi, pedig  még mindig helyre lehetne azt állítani.

DSC01473

A közismert állatorvosi ló esete, ami ezzel a kastéllyal az elmúlt pár évben történt. Politikai és magán korrupció, a közpénzen tartott hivatalok tehetetlenkedése és impotenciája. Sajnos nem jobb a helyzet a másik csepregi (alsóvárosi) kastéllyal sem, melynek utolsó magántulajdonosa 1945-ig Rothermann Rudolf volt. A kisboldogasszonyi (Kleinfrauenhaid) Rothermann-mauzóleum részlete:

kisboldogasszony

A két kép közti különbség jól mutatja kishazánk és a boldogabb Ausztria közti különbséget! Vasárnap egy német turista spontán megállított a csepregi Fő-téren és érdeklődött tőlem a két épület sorsáról. Látszott a tekintetén a teljes értetlenkedés, hogyan lehetséges mindez, egy nyugat-dunántúli kisváros centrumában?

Reklámok

Csepregi kastélyok” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s