Alice Magyarországon

Az Aliz név első ismert hazai viselője egy a szíriai Antiochiából menekült hercegnő, Imre (és II. Endre későbbi) magyar királyok unokahúga volt, aki 1198-ban a tornai uradalmat kapta menedékül. III. Béla első felesége, a magyar királyok édesanyja ugyanis Antiochiai Anna volt, III.Boemond hercegnek, Aliz apjának a féltestvére.

Egy francia udvarhölgy, Alice volt a név második magyarországi viselője. Ő akkor került hazánkba, amikor II. Endre 1215-ben – a Gertrúd meggyilkolása utáni gyászév leteltével – feleségül vette a francia Capet-Courtenay Jolántát. Ahogyan az lenni szokott, a királyi udvarban lebzselő francia leány hamarosan férjhez ment egy baranyai birtokokkal rendelkező főúrhoz, Negol nembeli Batizhoz, a mai Kisasszonyfa határában egykor létezett Kőrösmonostora kegyurához.

Az itteni premontrei prépostság építészeti maradványairól majd csak egy későbbi régészeti feltárás alapján tudhatunk meg többet, jelenleg csak a helyszínt ismerjük. Pedig érdekes lehet, hiszen az itteni Szent Ágoston prépostság magának a franciaországi Prémontrének volt a filiája!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s