Taródházi kastély

A közelmúltban készült, a világhálón közzétett fotók szerint most is rendezetlen a taródházi kastély sorsa.  De áll! Hol is van Taródháza? Szombathelytől délkeletre, a Sorok-patak mellett az egykori Szentléránt határába olvadt településrész. Jelenleg Sorkifalud része. Az épület volt a Tarródy, a Nádasdy, majd a 20. században a Kendeffy család birtokában is.

Az, hogy 1989 áprilisában nem bontották le, bizony rajtam múlott. A bontásra meghirdetett árverésen megjelenve közöltem, hogy az épület kora újkori eredetű, melyet ugyan akkoriban nem tartottak nyilván a műemléki értékek között, de arra érdemes. Mint 1711 előtti, tehát régészeti korú – biztosan 17. századi eredetű  – kastély műemléki védelmét kezdeményeztem, ami az eljárás idejére is már ideiglenes védelmet biztosított. Így a bontásra meghirdetett árverés fel is oszlott.

Minderről akkor P. Skoda Irén tudósított a  Tér-kép. Független nyugat-magyarországi hetilap. I/12. számában (megjelent: 1989. április 20-án). A cikk címe: Ami nincs papíron, az nem is létezik? Idézem: „Hogy mégsem került kalapács alá a hatalmas épület, az Dénes József három kerek mondatán múlott.”

Mindezt nem dicsekvésből, csak a tény rögzítése miatt írtam le, mert embertársaink néha hajlamosak elhallgatni, netán lehazudni tényeket s azért nem árt, ha az utókor is értesül róluk! Az, hogy kimentem leállítani a bontást, viszont Orbán Róbert barátomnak köszönhető, aki felhívta rá a figyelmemet!

Horváth János szombathelyi úriember fotói:

Taródháza 3

Taródháza 1

Taródháza 2

Reklámok

Taródházi kastély” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Írtak a taródházi kastélyomról | djnaploja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s