Csepregi múzeum

Akarom mondani: Helytörténeti Gyűjtemény (felirata szerint: Falumúzeum). Utóbbi nevet azonban – ha akarná sem használhatná, mert ahhoz valóban teljes értékű múzeummá kellene alakulnia. Ez, tekintettel arra, hogy egyesek – nem minden alap nélkül persze – még a legszerényebb kiadásoktól is ódzkodnak, jelenleg és középtávon is lehetetlen.

Tegnap este két elvesztegetett hónap után újra sor került egy összevont bizottsági ülésre, melyen szakértőként én is részt vettem. Előzőleg áttekintettem a nagyszámú papírt, amely az elmúlt négy évben keletkezett az üggyel kapcsolatban. Hozzáteszem, a valóságban viszont semmi sem történt! A múzeumot 1977-ben alapító Wellner Lőrinc decemberi halála óta több mint egy negyed év eltelt, de még a minimális kezdőlépés sem történt meg. Arra gondolok, hogy a létező, de működési engedéllyel 2013 augusztusa óta már nem rendelkező gyűjteményt egy szakértelemmel rendelkező személynek tételesen revízióznia kellene a meglévő nyilvántartás alapján. Minden további lépésnek ez az alfája.

Hogy erre már januárban is sor kerülhetett volna, most már ne firtassuk, mert ez eredmény szempontjából tökéletesen közömbös. Ha ezután sem történik semmi, azon sem lepődhetünk meg. Mégis némi halvány reményt jelent, hogy tegnap úgy döntött mindkét bizottság, hogy az önkormányzat ajánlatokat kér a gyűjtemény leltár szerinti ellenőrzésére és állapotfelmérésére a közeli múzeumoktól és egy helyben élő, képzett és tapasztalt muzeológustól is (nem árulom el, kitől).  Ha rosszmájúak lennénk, mondhatnánk azt is, hogy tovább megy az időhúzás és a semmi ragozása. Azonban nem járnánk el helyesen, mert az ajánlatokat még a várhatóan április 30-án sorra kerülő képviselő-testületi ülésen el is bírálják és kiválasztják majd közülük a legmegfelelőbbet.

Így, ha minden jól megy, májusban akár el is kezdődhet a munka. Fontos jelzése lesz ez annak, hogy az önkormányzat értéknek tekinti és meg kívánja becsülni mindazok munkáját, akik 1956, a Honismereti Kör megalakulása és a gyűjtés kezdete óta tettek érte. S ami még fontosabb, nem akarja kidobni saját múltját, benne őseink emlékezetét. Persze, ahogyan semmiben, úgy ebben sincsen teljes egyetértés.

falumúzeum

Reklámok

Csepregi múzeum” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Ez írták nekem az előbb: “Hahó..két percig vagyok…azt mondta a ……. Géza, hogy a Vlasich le akar mondani, ő tudja…hm?”

    -Én abszurdnak tartom hírt, -bár lehet hogy lemaradtam valamiről!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s