Aba Sámuel király halála

Egy rövid bejegyzés keretében természetesen nem óhajtom a kérdés kutatástörténetét áttekinteni, sem valamiféle monografikus igénnyel írni harmadik királyunk haláláról. Mindössze egy ötletemet osztom meg a hellyel kapcsolatban.

A Képes Krónika ( 76.) vonatkozó részlete magyarul: “A vesztes Aba király pedig a Tisza felé menekült és egy faluban a magyarok, akiknek uralkodása alatt ártott, egy régi veremben kegyetlenül megölték. Testét a falu melletti templomban temették el.”

A régi veremben (“scroba veteris”) talán úgy értelmezendő, hogy Debrőn! Tudniiliik  a régi magyar debrő, döbör szó értelme éppen ‘gödör’, ‘mély vízmosás’! Megjegyzem, ehhez hasonlóan s nyilván nem véletlenül, a szlovák debra is ‘üreg’ jelentésű. Vagyis a krónikás a számára ismeretlen Debrő nevét próbálta értelmezni!

Más oldalról megközelítve ugyanezt: ismerjük a pompás feldebrői altemplomot Aba Sámuel király eredeti sírhelyével. Maga a krónika írja, hogy abban a faluban temették el, ahol megölték – tehát Debrőn ölték meg!

A királytól leszármazó Aba nemzetség címere:

Aba genus

Reklámok

Aba Sámuel király halála” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Nem a témához, de a bloghoz mégis tartozó dolog:

  Ma végigolvastam egy vitát a facebookon, ami egy helyi témájú csoportban zajlott le.
  Abból kiderült, hogy a “hivatalos” álláspont (ez a PM-et, annak udvartatását és azok lekötelezettjeit jelenti) szerint DJ helyi közélettel kapcsolatos beszámolói egytől egyig hazugságok! Szerintük olyan dolgokról számol be DJ ahol jelen se volt, például képviselő testületi ülések vagy a februári fúvós koncert és bál!
  Az is kiderült, hogy a PM hívei szerint “a közösségi oldal nem arra való hogy helyi problémákat ott megvitassanak az emberek, arra ott vannak a fogadóórák és a közmeghallgatások”!

  Szóval, most már tudjuk hogy mihez is tartsuk magunkat! 😀

  Válasz
 2. Ez lemaradt:

  A PM ottani imádói szerint, -nem így megfogalmazva, de körülírva a dolgot-, felségsértést és bűncselekményt követ el nem csak ezen blog írója, hanem az is aki beleolvas!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s