Időközi választás Tapolcán, Ajkán, Sümegen

Holnap már nem lesz kunszt elemezni s különösebb bátorság sem kell az eredmény megtippelését illetően. Ma még más a helyzet.

A fideszes választási földrajz egyik gyöngyszeme, hogy Ajkát – ahol hagyományosan erős a baloldal – hozzácsapták a hagyományos, tradicionális értékrendű kistelepülésekből álló Balaton-Felvidékhez. A választókerület központja sem a kiemelkedően legnagyobb település – Ajka – hanem a tavasbarlangjáról és a Szentgyörgy-hegy közelségéről ismert Tapolca. Hogyha Magyarországon lenne egy tisztességes, becsületes, tradicionális értékrendű párt, nem is volna különösebb jelentősége az egésznek, mármint hogy ma ki nyer, de nincsen.

Ugye, ha volna – eleve nem manipulálna még a választókerületek határaival is. Így a mai kormánypárt szempontjából az a nagy kérdés, hogy a tradicionális értékrend felülírja-e az Orbán-imádatot, vagy éppen fordítva. Magam, lévén javíthatatlan optimista, az előbbiben bízom.

Lévén ez a körzet eddig az ország egyik legfanatikusabban fideszimádó része, fontos üzenet lesz a mai eredmény. Ha nyer a fidesz, akkor azt olvashatjuk ki belőle, hogy az emberek szeméről még nem hullott le a hályog s a félrevezetés, a hamis propaganda még mindig valamennyire hatékony.

Ha veszít, akkor viszont elkezdődhet az ország felébredése a mákony keltette bódulatból. Nem nehéz belátni ugyanis, ha itt sem tud nyerni a fidesz, akkor szinte sehol sem tudna egy országos választás esetén sem. Magyarán, ma itt igazi veszíteni valója csak a fidesznek van!

Veszíteni fog? Szerintem: igen.

Reklámok

Időközi választás Tapolcán, Ajkán, Sümegen” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Korábban 176 egyéni kerület volt, az új választási rendszerben meg 106.
  Akkor az átlag körzet 60 000 lakosú (persze 20 évig nem nyúltak hozzájuk, így volt amelyik 85 000 és volt amelyik csak 35 000) volt most 100 000.

  Persze hogy mások a határok!

  Vas megyében 5 kerület volt régebben, most meg 3. Kíváncsi lennék hogyan osztotta volna fel DJ a megyét másképpen 3 felé!

  Be kéne már fejezni ezt a picsogást, -a veszprémi választás megmutatta februárban, hogy olyan helyen is le lehet győzni a Fideszt ahol mindig ők nyertek eddig.

  A 80 éves öregasszonyok szellemi szintjén mozog ez a DJ-DK féle nyivákolás hogy “manipulálták a választókerületeket”

  Ha egy darab szavazattal nyer ma valaki az Ajka-Tapolca-Sümeg választókerületben, -legyen az bármelyik párt jelöltje is-, az legitim győzelem és legitim mandátum lesz!
  Még akkor is ha nem kapott többet a győztes jelölt mint 30%-ot!
  A szabályok mindenkire egyformán érvényesek, akárcsak Veszprémben voltak!

  Válasz
 2. Minden úgy történt, ahogy vártam. Visszanézheted D. J., reggel írtam kommentet a tegnapelőtti bejegyzésedhez. Látod, az, hogy Tapolcán jobbról söpörték el a Fideszt, ez mutatja a jövőbeli irányt, ha a baloldal nem tesz önvizsgálatot, és nem szabadul meg népszerűtlen, sokszor ostoba és a múltban kompromittálódott politikusaitól. A veszprémi választás irányt mutatott, de a hatalomhoz görcsösen ragaszkodó, hülyeségeket beszélő, önvizsgálatot nem tartó politikusokkal itt a következő 20 évben nem fog tudni. Ide teljesen új arcok kellenek, akik semmilyen formában nem vállaltak szerepet az utóbbi 20 év kudarcra és bukásra ítéltetett szocliberál kormányaiban, nem adták nevüket az emberek lebutításához és kapitalista kizsákmányolásához. Te D. J. egy álomvilágban élsz, abszolút nem a magyar valóságban. 2010-ben Orbán azért kaphatott az emberektől bizalmat, mert egy olyan rendszer ellen szavaztak, amit elutasítottak. 2014 már arról szólt, hogy az emberek helyeselték az orbáni utat- az más kérdés, hogy az iskolákból kikerülő félanalfabéták és szenilis öregek nem látnak tovább a saját szemüknél, nos szóval az elhibázott 2002-2010 közti időszak miatt kaphatott hatalmat Orbán és kompániája. Pedig jól is csinálhatták volna ám az ” elvtársak”, csak hát liberálisokkal eleve elb*szott dolog lett belőle és zsákutcába vitte az országot. Akármit mondasz D. J. a legnagyobb stratégiai hiba, és böszmeség az meg a már sokat emlegetett 2004. dec. 5-i népszavazás kérdésében a baloldali álláspont volt. Ez adta a legnagyobb szelet anno a popularizmus és nacionalizmus által hajtott orbáni hajók vitorlájába.

  Válasz
 3. Lacus! Nem tudom mennyire figyelmesen olvastad a vasárnap reggeli bejegyzésemet. nem írtam, hogy a két ellenzéki közül ki fog nyerni, mert magam is esélyesebbnek láttam a jobbikost s teljesen mindegy is, csak Orbán pártja bukjon ahol csak lehet! A kétharmad most őellene szavazott!
  Ez persze nem azt jelenti, hogy a Jobbikban, LMP-ben stb. alternatívát látnék, ezek csak fideszimitátorok, ugyanúgy a semmit ragozzák demagóg módon. Az előzményeket hadd ne fejtsem ki most. Te a szokott orbáni hazugságokból indulsz ki, ebből azonban lehetetlen helyes megoldásra jutni. A 2002-2010 közti “elhibázott” időszak csak azért nem tetszett Orbánnak, mert nem ő volt hatalmon. 2004-ben is tökéletesen helyes volt Gyurcsány álláspontja, ma is az. Csak az orbáni maffia-hatalmat szolgálta a határon túli magyarok szavazati joga. Ezzel kapcsolatban tökéletesen jogos pl. a szlovák álláspont. Az hogy a félbalkáni Románia és Szerbia, Horvátország stb. hasonló nacionalista tempót követ, jelzi a civilizációs szakadékot a Nyugat és a Kelet között. A hülyék figyelmét persze le lehet kötni a az egész sportbuzulással stb., hajrámagyarországozással…
  De a lényeg, nyilvánvalóvá vált, hogy a fidesz – mai állás szerint – szinte sehol sem képes nyerni! Az ország gondolkodni képes része előtt ott a feladvány, hogyan lehet majd újjáépíteni a hazánkat a 2010-es, 2014-es végtelenül ostoba döntések okozta katasztrófa után. S az sem mindegy mikor? 2016? 2018? 2022?
  (Elba..ott, buta emberekből álló, hülye nép vagyunk! De ne adjuk fel a reményt!)

  Válasz
 4. Azért nem sokon múlott ez a választás azon tekintetben, hogy a FIDESZ ne nyerjen. A külképviseletek szavazataival meg még szorosabb lehet az eredmény. A problémát ott látom, hogy a JOBBIK nyert és nem a baloldal. Nagyon sok baloldali érzelmű szavazó adhatta a Jobbikra a voksát, nem látva más lehetőséget. Mert ki kell mondani: A mostani baloldal töketlen, bukott politikusok gyülekezete akik még mindig nem tanultak saját hibáikból, még mindig ugyanazok a zenészek játszanak a régi kottáikból, pedig közben a közízlés megváltozott. Legalább ne akarnák azt a teljesen elhibázott és elb*szott 8 évet visszahozni, mert igaz, buták és félrevezetettek a tömegek, de azt nagyon jól tudja mindenki, mi volt jó és mi nem, mi volt fekete és mi volt fehér. Ezért kell sürgősen önvizsgálat és teljesen más szemléletmód a baloldalon, mint eddig volt, mert különben a következő 20 évben esélytelenek lesznek a hatalomra. A FIDESZ-ből és a Szocikból kiábrándult tömegek meg lesznek majd jobbikos szavazók, ami az országnak nem fog jót tenni.Véleményem szerint kell a jobbik, az ORBÁN-rezsim kontrollja miatt, de mint kormánypárt nem kérünk majd belőlük.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s