Csezmice ispánsági vára

A tegnap tárgyalt Gordova mellett Csezmice is elenyészett Árpád-kori várispánság volt. Olyannyira korán megszűnt létezni, hogy okleveleinkben – jelen tudásunk szerint – már egyetlen ispánjának neve sem maradt fenn.

A régi kutatók közül Pesty Frigyes Csázmával azonosította, ami itt és most ki nem fejtendő okok miatt lehetetlen. Legutóbb Engel Pál jött rá, hogy a mai Veliko Trojstvo falut a középkorban Alsócsezmicének hívták. A meglehetősen félreeső településen azonban hiába kerestem személyesen, térképeken és műholdképeken is vár nyomát.

Csezmice várának azonban valahol lennie kellett! A minap Gordova kapcsán jött ötletem után ezt a problémát is újragondoltam. A név alapján a Csázma folyó felsőbb szakaszán (Csázma-Csezmice ugyanazon tőből fakad, az utóbbi kicsinyítő képzős alak) kell egy a gordovaihoz hasonló várhelyet keresni.

Van is ilyen, a mai Orlovac határában:

Csezmice (Orlovc) mh

Meg kell mondjam, korábbi tapasztalataim alapján a hasonló várakat későbbinek véltem volna! Azonban ne feledjük el, hogy hasonló kerek várak álltak a Szent István kori Karakón és Szolgagyőrön is s  még említeném a szintén kora Árpád-kori Babótot, vagy a Lapincs menti Hidegsédet…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s