A városért tenni?

Tegnap módom volt igazán viharos körülmények (jégeső) között röviden bemutatni Csepreg múltját és potenciális turisztikai értékeit egy Szlovákiából érkezett, ottani magyarokból álló csoportnak. Ennek keretében megnéztük a hivatalosan másfél éve  tetszhalott állapotban – működési engedély nélkül – lévő “Falumúzeumot” is. (Sajnos a 2011-ben megvalósult járda-térkövezés miatt úgy megemelkedett annak magassága, hogy azóta időnként befolyik  a víz a bejárati kapu alatt az előcsarnokba. Szerencsére magába a kiállításba már nem!).

Már többször foglalkoztam ezzel a nem igazán napi kérdéssel azóta, hogy sajnos tavaly decemberben elhunyt a – nem szakmai és jogi értelemben vett – múzeumot 1977-ben megalapozó, majd évtizedeken át gondozó Wellner Lőrinc. Azóta kell(ene) megoldást találni a jövőjére nézve.

Persze nem könnyű a város önkormányzatának, hiszen sokféle egyszerre felmerülő jogos igényt kell(ene) teljesíteniük a választott képviselőknek. Mégsem kellene hagyni, hogy a szemünk előtt pusztuljon el az is, ami még megmaradt. Meg is van a felelősség, hogy értékeinket tartsuk fenn és hasznosítsuk őket ha lehet – például a város turisztikai vonzerejenék erősítésére. Ahhoz persze fejleszteni és beruházni kell. Hogy ezeket el lehessen indítani, mielőbb újra fel kell kerülnie a múzeumok, muzeális gyűjtemények térképére a csepregi “intézménynek” is. Ehhez a jogszabályokban meghatározott szakmai követelmények minimumát teljesíteni kell, arra képzett szakember(ek) által.

Ellentmondásos dolgokat hallani, hogy vajon történik-e valami előre mutató az ügyben s ha igen, mikor?

Dícséretes módon, az önkormányzat tartalmilag illetékes bizottsága már január 19-én összehívott egy előkészítő megbeszélést, ahol gyakorlatilag teljes egyetértés alakult ki a teendőkkel kapcsolatban. Mégis április 2-ig kellett várni, míg azután a két (humán és pénzügyi) bizottság együttes.ülésén újra napirendre került az ügy. Ezeket onnét tudom, hogy meghívott szakemberként részt vettem mindkettőn.

Az akkor meghatározott lépéseket követően, április 27-én a képviselő-testület is megtárgyalta az ügyet. Ellentmondásos híreket kaptam azóta arról, hogy döntöttek-e vagy sem és amennyiben igen, akkor hogyan? Persze ez sem újdonság, csak része a helyi nyilvánosság 2009/2010 óta tartó leépülésének.

Megint eltelt 10 nap…s még ugyanott tartunk, mint tavaly decemberben – a probléma hevennyé válásakor, azaz sehol. Pedig az idő sürget, főleg ha a várossá avatás 20. évfordulójára valami szerény eredményt akarunk felmutatni, akkor lassan pontot kellene tenni az ügy végére. Pontosabban fogalmazva, meg kellene tenni a legelső tényleges kapavágást.

Mindaddig, amíg a minimális kezdő lépések sem kezdődhetnek el, addig a bélyegzőlenyomat csak egy reményteli alapítás veszélyeztetett jövőjének a mementója:

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s