Kucsó – Átkozott Jerina

A 13. századi Magyar Királyság térképein az Al-Dunától délre láthatjuk a kucsói bánságot. Ugyan csak 1272-1279 közti években volt külön kormányzója a térségnek, előtte és utána  a macsói hercegséghez tartozott. Mégis, a bánság névadó helyén joggal keressük a várat!

Tegnap találtam egy amerikai katonai térképet, a Jelenina Stena – azaz Jelena sziklája heggyel. A névadó Jelena (Heléné, Ilona) görög hercegnő Brankovics Lázár szerb despota (1456-1458) felesége volt. Hasonló nevű leánya pedig az utolsó szerb fejedelem (1459), egyben az utolsó boszniai király, Tomásevics István (1461-1463) felesége lett.

A középkori Szerbia területén sok várromot, Brankovics György despota (1427-1456) feleségéhez, az Átkozott Jerinához (Prokleta Jerina) kötnek (görögül: Eiréné, Irén). A leghíresebb közülük éppen a Szerbia fővárosának épült Duna-parti Szendrő (Smederevo).

MIndezt csak azért fejtettem ki, mert a fentiek mintájára a kucsói várat – a sziklás hegy kitűnő fekvésénn túl, a neve alapján is indokolt a Jelena sziklán keresni.

Kucsó 2015

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s