Bolgány, azaz Donji Petrovci

A Szerémség korai központja – Szerémvár, az ókori Sirmium 1072-es elfoglalása előtt – Bolgány vára lehetett. Olvasták a nevet Bolgyánnak is, meg azonosítani vélték a mai Budjanovci faluval, de ezek aligha helytálló próbálkozások voltak. Most hadd ne fejtsem ki egyik részletkérdést se…

Egy biztos, a későbbi Szerém megye szinonímájaként szerepel Bolgány. Természetesen erre csak későbbi adatokból tudunk visszakövetkeztetni. Egy biztos azonban, várnak lenni kellett Bolgányon is – a rendszer lényege volt ugyanis, hogy a középszintű területi egységek várak körül szerveződtek.

A problémával kapcsolatos gondolataimat az indította el, hogy a korábban feltételezett Budjanovcin nem ismerünk várat. Ott van viszont a Bolgány felvése szempontjából szóba jöhető helyen, azaz Rumától délkeletre fekvő Donji Petrovci! Az ókori Bassiana város helye melletti települt kis falu.

Az ókori város fantasztikus régészeti feltárási lehetőséget jelent ma is, a temetőt kivéve még mindig teljesen szabad:

Bassiana mh

A 11. századi Bolgányvár viszont aligha az egész római nagyváros újrahasznosítását jelentette. A mai temető régi körülárkolt alakja jelezheti a középkori várhely kiterjedését:

Bolgány

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s